Przed Wami przepis na churros – pochodzący z Hiszpanii przysmak, który moim zdaniem nadaje się na karnawał i tłusty czwartek.
Churros to tradycyjny, tłusty wypiek w formie długiego prętu o przekroju w kształcie gwiazdy. Robione są z wyciskanego na głęboki olej ciasta parzonego i smażonego w wysokiej temperaturze. Podawane są z gorącą czekoladą lub sosem czekoladowym, posypane cukrem pudrem. Deser jest chrupiący na zewnątrz i miękki w środku. Szukając przepisu na ten przysmak okazało się, że jest niemal identyczny z moim przepisem na karpatkę -> tutaj. Jedyna różnica była w ilości jajek. Postanowiłam wykorzystać przepis na karpatkę i sprawdzić czym się ostatnio tak internet zachwyca 🙂 Pomimo, że churros nie ma cukru nie należy do dietetycznych deserów 😉
Do wykonania churros potrzebne będzie:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka wody
- 125 g masła
- 3 jajka
- szczypta soli
- cukier puder, czekolada do podania
- 1,5 – 2l oleju do smażenia – zależy od wielkości naczynia jakie użyjemy do smażenia. Do zrobienia churros wystarczy około 2cm oleju w garnku
- tylka o średnicy około 1cm o kształcie zamkniętej gwiazdyJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Masło i wodę zagotować
- Gdy woda z masłem zacznie wrzeć wsypać mąkę z solą. Całość należy energicznie i dokładnie wymieszać. Ciasto gotować przez około 5 minut cały czas mieszając. Ciasto po ugotowaniu odchodzi od ścian garnka
- Tak przygotowane ciasto należy zostawić do wystudzenia.
- Do wyciskania ciasta potrzebna będzie szpryca i tylka o średnicy około 1 cm i kształcie zamkniętej gwiazdy
- Do wystudzonego ciasta dodawać pojedynczo jajka cały czas miksując, do uzyskania gładkiej masy
- Ciasto wyciskać bezpośrednio na rozgrzany olej i smażyć aż się ciastka zarumienią
- Churros odsączyć na ręczniku papierowym i podawać.
- Najlepiej smakują z cukrem pudrem i roztopioną czekoladą z odrobiną mleka
[…] to ciastka dietetyczne Trochę przypominają hiszpańskie churros (przepis na nie znajdziecie tutaj), ale moim zdaniem gniazdka są w środku bardziej miękkie. Z poniższego przepisu wyszło mi 12 […]
[…] to nietypowa propozycja podania hiszpańskiego przysmaku o nazwie churros (przepis znajdziecie tutaj). Różnica między nimi jest taka, że klasyczne churrosy smaży się na głębokim tłuszczu. […]