Ostatnio zakupiłam rant do pieczenia biszkoptów. Głównie chodziło mi o składanie już gotowych tortów, aby boki wychodziły idealnie proste Byłam też ciekawa jak wyjdzie biszkopt pieczony w rancie.
Gównie zastanawiało mnie to czy wyjdzie wyższy niż taki pieczony w tortownicy. Po pierwszej próbie wiem, że rant będzie moją ulubioną formą do pieczenia 🙂 i na pewno kupię jeszcze jeden. Poniżej przepis na biszkopt z 5 jajek. Rant był ustawiony na średnicę 26 cm, a biszkopt pieczony w rancie ze spokojem można było przeciąć na 3 blaty.
- 5 jajek – jajka do pieczenia biszkoptu były w temperaturze pokojowej. Najlepiej wyjąć je z lodówki na godzinę przed ubijaniem
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- Jeśli biszkopt ma być kakaowy to kakao dodajemy zamiast mąki ziemniaczanejJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Rant należy ustawić na średnicę jakiej będziemy potrzebować – pokazany tutaj biszkopt był o średnicy 26 cm. Rant należy ustawić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarujemy, ponieważ dobrze przygotowane ciasto będzie się “wspinać” po bokach rantu
- Białka należy oddzielić żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
- Pojedynczo, łyżka po łyżce dodawać cukier i nadal ubijać aż cukier się rozpuści. Między jedną a drugą łyżką należy miksować około 5 minut, żeby białka miały szansę rozpuścić cukier. Najlepiej sprawdzić czy już nie czuć cukru biorąc trochę białek i rozetrzeć je kciukiem i palcem wskazującym – jeśli nie czuć kryształków jest ok.
- Kolejnym krokiem będzie dodanie żółtek. Je również należy dodawać pojedynczo.
- Jeśli tort ma być kolorowy to w tym momencie można dodać barwniki spożywcze. UWAGA: Barwniki należy dodać przed dodaniem mąki.
- Przesianą jedną i drugą mąkę (lub mąkę z kakao) dodać na koniec w 2-3 porcjach i wymieszać delikatnie szpatułą – nie mikserem. Nie mieszać za długo, żeby masa nie opadła. Nie należy wykonywać gwałtownych ruchów, tylko spokojnie wymieszać ciasto.
- Ciasto wylać do formy
- Piec w temperaturze 170 stopni przez 35-40 minut. Pod koniec czasu sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony
- Po wyjęciu z pieca tortownicę należy upuścić z niewielkiej wysokości 2-3 razy
Ja to robię z wysokości około 30 cm na ręcznik leżący na blacie kuchennym. Ma to na celu odpowietrzenie ciasta – wtedy biszkopt nie opadnie.
- Biszkopt odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu ciasto należy wyjąć z formy
- Ostrym nożem lub nożem strunowym przeciąć na 2 lub 3 blaty – w zależności ile potrzebujecie
Podsumowanie

Przepis
Autor 



Based on 9 Review(s)
Biszkopt pieczony w rancie
Asia
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity
Średnia ocena





Nie, ciasto się nie wylewa. Jest dość gęste.
Czy ciasto się nie wylewa od spodu rantu?
Na zdjęciu biszkopt jest do góry nogami, ale jak biszkopt rośnie w rancie to w równo (nie rośnie taki kopczyk). A rzuca sięrazem z blaszką na któ©ej stoi rant – nie rozwali się 🙂
Jak Pani piecze biszkop- Termoobieg czy góra dół? Jakim cudem jest tak rowny jak stół? Przymierzam się do zakupu rantu- Jak rzucac jak tortownica nie ma spodu ? Nie rozwali się?