Ostatnio zakupiłam rant do pieczenia biszkoptów. Głównie chodziło mi o składanie już gotowych tortów, aby boki wychodziły idealnie proste Byłam też ciekawa jak wyjdzie biszkopt pieczony w rancie.
Gównie zastanawiało mnie to czy wyjdzie wyższy niż taki pieczony w tortownicy. Po pierwszej próbie wiem, że rant będzie moją ulubioną formą do pieczenia 🙂 i na pewno kupię jeszcze jeden. Poniżej przepis na biszkopt z 5 jajek. Rant był ustawiony na średnicę 26 cm, a biszkopt pieczony w rancie ze spokojem można było przeciąć na 3 blaty.
- 5 jajek – jajka do pieczenia biszkoptu były w temperaturze pokojowej. Najlepiej wyjąć je z lodówki na godzinę przed ubijaniem
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- Jeśli biszkopt ma być kakaowy to kakao dodajemy zamiast mąki ziemniaczanejJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Rant należy ustawić na średnicę jakiej będziemy potrzebować – pokazany tutaj biszkopt był o średnicy 26 cm. Rant należy ustawić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarujemy, ponieważ dobrze przygotowane ciasto będzie się “wspinać” po bokach rantu
- Białka należy oddzielić żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
- Pojedynczo, łyżka po łyżce dodawać cukier i nadal ubijać aż cukier się rozpuści. Między jedną a drugą łyżką należy miksować około 5 minut, żeby białka miały szansę rozpuścić cukier. Najlepiej sprawdzić czy już nie czuć cukru biorąc trochę białek i rozetrzeć je kciukiem i palcem wskazującym – jeśli nie czuć kryształków jest ok.
- Kolejnym krokiem będzie dodanie żółtek. Je również należy dodawać pojedynczo.
- Jeśli tort ma być kolorowy to w tym momencie można dodać barwniki spożywcze. UWAGA: Barwniki należy dodać przed dodaniem mąki.
- Przesianą jedną i drugą mąkę (lub mąkę z kakao) dodać na koniec w 2-3 porcjach i wymieszać delikatnie szpatułą – nie mikserem. Nie mieszać za długo, żeby masa nie opadła. Nie należy wykonywać gwałtownych ruchów, tylko spokojnie wymieszać ciasto.
- Ciasto wylać do formy
- Piec w temperaturze 170 stopni przez 35-40 minut. Pod koniec czasu sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony
- Po wyjęciu z pieca tortownicę należy upuścić z niewielkiej wysokości 2-3 razy Ja to robię z wysokości około 30 cm na ręcznik leżący na blacie kuchennym. Ma to na celu odpowietrzenie ciasta – wtedy biszkopt nie opadnie.
- Biszkopt odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu ciasto należy wyjąć z formy
- Ostrym nożem lub nożem strunowym przeciąć na 2 lub 3 blaty – w zależności ile potrzebujecie
Podsumowanie
Przepis
Biszkopt pieczony w rancie
Autor
Asia
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity
Średnia ocena
9 Review(s) Based on
Nie, ciasto się nie wylewa. Jest dość gęste.
Czy ciasto się nie wylewa od spodu rantu?
Na zdjęciu biszkopt jest do góry nogami, ale jak biszkopt rośnie w rancie to w równo (nie rośnie taki kopczyk). A rzuca sięrazem z blaszką na któ©ej stoi rant – nie rozwali się 🙂
Jak Pani piecze biszkop- Termoobieg czy góra dół? Jakim cudem jest tak rowny jak stół? Przymierzam się do zakupu rantu- Jak rzucac jak tortownica nie ma spodu ? Nie rozwali się?