Miałam w domu mąkę ryżową i postanowiłam wykorzystać ją do czegoś pysznego. Poszukałam w internecie i wybór padł na bezglutenowe ciastka kokosowo-czekoladowe.
Przepis znalazłam na stronie //www.domowe-wypieki.pl, a konkretnie tutaj. W przepisie zmodyfikowałam ilość cukru – zmniejszyłam go o połowę i moim zdaniem ciastka na tym nie ucierpiały 🙂 Bezglutenowe ciastka kokosowo-czekoladowe są pyszne, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Jedyny problem z nimi jest taki, że ciężko się zdecydować czy są bardzie kokosowe czy bardziej czekoladowe 😉 Z podanego poniżej przepisu wychodzi około 45-50szt ciastek.
Do wykonania ciasteczek potrzebne będzie:
- 150 gramów gorzkiej czekolady
- 100 gramów mlecznej czekolady
- 50 gramów masła
- 50 gramów cukru
- 3 jajka
- 90 gramów mąki ryżowej
- 200 gramów wiórków kokosowych
- 30 gramów kakaoJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 2 -3 blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Czekoladę i masło roztopić nad kąpielą wodną i odstawić do wystudzenia.
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę
- Wiórki, mąkę i kakao wymieszać razem
- Do masy jajecznej dodawać partiami przestudzoną czekoladę, cały czas ubijać.
- Po dodaniu całej czekolady mikser będzie zbędny. Miks wiórków, kakao i mąki dodać do masy i wymieszać szpatułą lub łyżką
- Masę odstawić na 15 minut żeby zgęstniała.
- Ciastka wykładać łyżeczką lub łyżką do nakładania lodów na blachę
- Każdą blachę piec 12 minut. Po wyjęciu odstawić do wystudzenia.
- Ciastka przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Podsumowanie
Przepis
Bezglutenowe ciastka kokosowo-czekoladowe
Autor
Asia
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity