Proste i szybkie w przygotowaniu, aromatyczne babeczki marchewkowe to moja dzisiejsza propozycja.
Do przygotowania babeczek nie potrzebujecie miksera. Wystarczy łyżka, tarka i miska 🙂 Marchewka podczas pieczenia mięknie i nadaje ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Babeczki marchewkowe są słodkie mimo małej ilości cukru, dlatego są super dodatkiem do jesiennej, popołudniowej gorącej herbaty. Do ciasta można dodać bakalie, orzechy lub przypraw korzennych np. cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej lub goździków. Moja wersja jest z cynamonem. Z podanego poniżej przepisu wyszło mi 15 sztuk babeczek.
Do wykonania babeczek potrzebne będzie:
- 4 duże marchewki
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżeczka cynamonu
- 3 płaskie łyżki cukru
- 3 jajka
- 3/4 szklanki olejuJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni, grzałka góra-dół.
- Marchewki zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
- Suche składniki (mąka, soda, cukier, cynamon) wymieszać ze sobą.
- Jajka wcześniej rozbełtać. Dzięki temu będą lepiej rozmieszane.
- Do składników suchych dodać jajka, olej i marchewkę.
- Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
- Ponieważ marchewka była starta na tarce, dlatego ciasto po wymieszaniu jest gęste i grudkowate.
- Gotowe ciasto łyżką wykładać do foremek na muffinki
- Babeczki piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
- Po upieczeniu babeczki zostawić do ostudzenia. Dzięki dodanemu cynamonowi jeszcze długo po wyjęciu ich z piekarnika pachniało przyjemnie w całym domu 🙂
- Przed podaniem babeczki posypać cukrem pudrem. Nie należy tego robić wcześniej, ponieważ cukier się rozpuści