Były babeczki marchewkowe, więc nadszedł czas na babeczki dyniowe. Aktualnie mamy wysyp dyń, więc jest to wspaniała okazja, żeby je wykorzystać nie tylko do robienia lampionów 🙂
Babeczki dyniowe zrobiłam zmieniając przepis, który prezentowałam niedawno na babeczki marchewkowe. Babeczki, które dzisiaj prezentuję robi się równie szybko (jak już mamy puree z dyni) i prosto. Dodanie do przepisu jabłka podpatrzyłam na stronie www.mojewypieki.com. Dzięki temu babeczki były mięciutkie i wilgotne jeszcze dwa dni po upieczeniu 🙂
Z podanego przepisu wyszło mi 16 sztuk babeczek.
Puree z dyni najlepiej zrobić sobie wcześniej. W lodówce, szczelnie zamknięte może stać około 5 dni. Można też zapakować w woreczki i zamrozić. Takie zamrożone puree można wykorzystać zarówno do deserów jak i do dań głównych i zup przez cały rok.
Jak zrobić puree z dyni? Dynię należy pokroić na mniejsze kawałki, wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut (dlatego w podsumowaniu jest podany tak długi czas przygotowania i pieczenia). Dynia jest upieczona jeśli patyczek lub widelec bez oporu wchodzi w miąższ. Dynię należ ostudzić, obrać ze skóry i zblendować do uzyskania gładkiego puree.
Do wykonania babeczek dyniowych potrzebne będzie:
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 płaskie łyżki cukru
- 3 jajka (miałam małe, więc wzięłam 4)
- 3/4 szklanki oleju
- 1 jabłkoJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni, grzałka góra-dół.
- Jabłko zetrzeć na tarce na grubych oczkach
- Suche składniki (mąka, soda, cukier, cynamon) wymieszać ze sobą.
- Jajka wcześniej rozbełtać. Dzięki temu będą lepiej rozmieszane.
- Składniki mokre – dynię, jabłko, jajka i olej wymieszać ze sobą.
- Do składników suchych dodać mokre.
- Wszystko wymieszać łyżką, ale tylko do połączenia składników.
- Gotowe ciasto łyżką wykładać do foremek na muffinki
- Babeczki piec w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut.
- Po upieczeniu babeczki zostawić do ostudzenia
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Nie należy tego robić wcześniej, ponieważ cukier się rozpuści.