Dzisiaj przed Wami kolejny przepis biszkoptowy – tym razem prostokątny biszkopt na blachę o wymiarach 26cm x 36cm. Jeśli posiadacie inną formę skorzystajcie z przelicznika foremek.
Prostokątny biszkopt może być podstawą wielu przepysznych ciast. Niejednokrotnie będę się odwoływać do tego przepisu pokazując Wam kolejne ciasta. Biszkopt z poniższego przepisu zawsze się udaje i jest równy jak blat stołu 🙂 Samo ciasto jest lekkie i puszyste.
Na biszkopt potrzebne będzie:
- 5 jajek – muszą być w temperaturze pokojowiej – najlepiej wyjąć je z lodówki godzinę przed pieczeniem
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki tortowej
- szczypta soli do białek do pieczenia
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Formę wysmarować tłuszczem, obłożyć boki papierem, a spód posypać kaszką manną lub bułką tartą – ciast lepiej odejdzie od blachy po upieczeniu
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
- Do piany dodać łyżka po łyżce cukier i ubijać aż nie będzie czuć kryształków.
- Jak już nie będzie czuć cukru pojedynczo należy dodawać żółtka – nie wszystkie na raz. Bo dokładnym wymieszaniu odłożyć mikser – nie będzie już potrzebny 🙂
- Na koniec dodać przesianą mąkę w 2-3 porcjach i powoli wymieszać szpatułką – nie mieszać za długo żeby masa nie opadła.
- Masę wylać na wcześniej przygotowaną formę i włożyć do nagrzanego piekarnika.
- Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut.
- Po wyjęciu należy blachę upuścić z niewielkiej wysokości na blat w celu odpowietrzenia biszkoptu 🙂
- Po wyjęciu z pieca i wyjęciu z formy odstawić do wystudzenia.
Podsumowanie
Przepis
Prostokątny biszkopt
Autor
Asia
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity
Średnia ocena
22 Review(s) Based on