Ręka do góry kto uwielbia czekoladę z okienkiem? 🙂 Ciasto tyrolskie z orzechami i czekoladą jest właśnie dodatkiem takiej czekolady.
Ciasto tyrolskie z orzechami i czekoladą ma jeszcze jedną, ogromną zaletę – ma dużą ilość, ale naprawdę dużą ilość orzechów 🙂 Pyszne, pachnące, zresztą co będę pisać – musicie sami spróbować.
Jeśli ktoś jest uczulony na kakao lub orzechy to odradzam, bo po kawałku tego ciasta wstrząs anafilaktyczny gwarantowany.
Jedna uwaga: aby po wyjęciu z pieca ciasto nie opadło po upływie czasu wymaganego do pieczenia należy wyłączyć piec, uchylić drzwi piekarnika i pozwolić ostygnąć ciastu razem z piecem. W poniższym przepisie użyłam keksówki o wymiarach 30cm x 10cm. Jeśli posiadacie inną formę skorzystajcie z przelicznika foremek.
Do wykonania ciasta tyrolskiego z orzechami i czekoladą potrzebne będzie:
- 125 gramów mąki
- 125 gramów masło
- 100 gramów cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 gramów posiekanych orzechów laskowych
- 150 gramów posiekanej czekolady orzechowej
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Czekoladę i orzechy posiekać nożem:
- Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na gładką masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
- Dodać posiekaną czekoladę i orzechy.
- Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Powoli wymieszać.
- Całość wylać do wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem keksówki.
- Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po ostudzeniu można polać połową roztopionej gorzkiej czekolady i posypać orzechami laskowymi.
SMACZNEGO! 🙂