Pyszny domowy krem orzechowo-czekoladowy z dużą ilością orzechów i kakao.
Aby mieć swój, domowy krem orzechowo-czekoladowy potrzebne są tylko 4 składniki i 30 minut, żeby cieszyć się zdrowym i smacznym kremem, który smakiem bije na głowę te sklepowe 🙂 A skład – sama natura! Możecie go używać do wypieków, smarowania pieczywa lub wyjadania prosto ze słoiczka 😉
Do wykonania domowej nutelli potrzebne jest (z podanej porcji wyszło mi około 300 ml kremu):
- 200 gramów orzechów laskowych
- 150 ml mleka (jeśli chcecie żeby krem był lśniący należy wziąć 100 ml mleka i 50 ml oleju np. kokosowego. Mi na tym nie zależało, dlatego jest tylko mleko)
- 3 łyżki miodu (możecie użyć więcej jeśli uznacie, że masa jest za mało słodka)
- 4 łyżki kakao
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Orzechy należy uprażyć, żeby pozbyć się skórek. W tym celu wstawić je na blaszce na 15 minut do pieca nagrzanego do 180 stopni lub uprażyć na suchej patelni aż skórki zaczną pękać.
- Mleko zagotować i zostawić do ostygnięcia.
- Orzechy wysypać na ściereczkę lub ręcznik kuchenny i pocierać – łupinki pięknie będą odchodzić. Łupinki należy usunąć, żeby krem nie był od nich gorzki
- Orzechy zmielić w blenderze na pył. Ja nie mieliłam aż tak mocno, ponieważ zależało mi na malutkich kawałkach orzechów 🙂
- Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Jeśli pomimo mielenia nadal macie grudki i chcecie się ich pozbyć możecie krem przetrzeć przez sitko – jednak moim zdaniem szkoda orzechów 🙂
- Krem przełożyć do słoiczków i cieszyć się smakiem 🙂
- Gotowy krem przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce do dwóch tygodni, ale nie wiem czy tle wytrzymacie 🙂
Moja propozycja do wykorzystania:
- rogaliki ( klik )
- zawijane ciasto drożdżowe ( klik )
- naleśniki ( klik )
- babeczki a’la lubisie ( klik )
- gofry ( klik )
- lody ( klik )
- andruty i inne ciastka ulubione ciastka np. owsiane 😉
[…] Brak cukru w tym przepisie sprawia, że rogaliki trzyskładnikowe mogą być deserem dla dzieci na uroczystości domowe, szkolne czy przedszkolne. Można je zrobić w każdej chwili, poniweważ składniki zawsze mamy w domu. Nadzienie można użyć dowolne: dżem, konfiturę, budyń, małe owoce lub w formie musu lub domową nutellę – przepis na taką znadziecie tutaj. […]