Amerykany to dość popularne duże, okrągłe ciastka z ciasta ucieranego polane lukrem. Są dość często spotykane w cukierniach.
Amerykany po upieczeniu są miękkie i puszyste w środku. To ciastko jest pomiędzy biszkoptem a babką 🙂 Można spotkać zasadniczo dwa rodzaje amerykanów: z dodatkiem amoniaku lub bez. U mnie w domu zawsze robiło się z dodatkiem amoniaku i taki też będzie przepis poniżej. Jeśli jednak komuś mocno przeszkadza to można pominąć ten składnik i dać np. aromat waniliowy. Wtedy ciastka będą waniliowe.
Z poniższego przepisu wychodzi około 15 sztuk ciastek.
Do wykonania amerykanów potrzebne będzie:
- 1/2 kg mąki tortowej
- 4 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 125 gramów miękkiego masła
- łyżka smalcu
- 1 i 1/2 łyżeczki amoniaku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 litra mleka
- 3 łyżki cukru pudru i sok z cytryny do zrobienia lukru
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Przygotować blachy (ja użyłam dwóch od pieca) wyłożone papierem do pieczenia. Piec nagrzać do temperatury 190 stopni.
- Miękkie masło i smalec utrzeć w mikserze za pomocą końcówki do ucierania (bez miksera można ucierać ręką lub kulą do ciasta).
- Dodać cukier i nadal ucierać.
- Gdy cukier będzie ledwo wyczuwalny dodawać pojedynczo jajka cały czas ucierając ciasto.
- Po dodaniu ostatniego jajka dodać połowę mąki i ucierać.
- Mleko lekko podgrzać – ma być ciepłe, nie gorące.
- W mleku wymieszać amoniak i całość dodać do ciasta. Wymieszać.
- Do ciasta dodać pozostałą mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko wymieszać mikserem.
- Tak przygotowane ciasto jest rzadkie – takie ma być.
- Na przygotowane wcześniej blaszki łyżką wyłożyć ciasto – 1 łyżka = 1 ciastko. Należy zachować między nimi odstęp, ponieważ amerykany urosną.
- Ciastka piec w temperaturze około 190 stopni przez 15 minut.
- Po wyjęciu z pieca odłożyć do przestudzenia.
- Przestudzone ciastka posmarować lukrem przygotowanym z pudru i soku z cytryny – amerykany smarujemy lukrem po płaskiej stronie.
SMACZNEGO!