Domowe monte z kaszy jaglanej to moja propozycja na słodki (ale bez cukru) deser dla dzieci z okazji Dnia Dziecka 🙂
Jeśli lubicie dania z kaszy jaglanej to ten przepis jest dla Was. Jeśli lubicie deser monte to również ten przepis jest dla Was. Nie będę jednak pisać, że ten domowy deser jak i ten sklepowy smakują tak samo. Smakiem się różnią, ale domowa wersja monte jest mega pyszna, zdrowa, bez cukru, a jeśli zamienicie mleko krowie na roślinne to będzie deser bez laktozy. Domowe monte z kaszy jaglanej jest dobre zarówno dla dzieci jak i dla osób na diecie. Z podanego przepisu wyszło mi 6 pucharów deserowych. Gdy zrobicie większe porcje będzie jaglanka orzechowo-czekoladowa na drugie śniadanie. Deser jest bardzo sycący
Do wykonania domowego monte z kaszy jaglanej potrzebne będzie:
- 100 gramów kaszy jaglanej
- garść orzechów laskowych
- 100 ml mleka – w wersji dla nietolerujących laktozę mleko krowie można zastąpić mlekiem roślinnym
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki kakaoJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Kaszę jaglaną lekko uprażyć na suchej patelni – dzięki temu zyska lekko orzechowy posmak.
- Uprażoną kaszę opłukać wodą i ugotować zgodnie z wytycznymi z opakowania.
- Orzechy uprażyć na suchej patelni – aż popękają łupinki. Dzięki temu łatwo będzie je usunąć
- Tak uprażone orzechy wystarczy potrzeć ręcznikiem papierowym w dłoniach i łupinki odpadną.
- Orzechy zblendować na pyłek
- Do orzechów dodać ugotowaną kaszę, mleko i miód. Całość dokładnie zmiksować. Im dłużej tym masa będzie gładsza.
- Masę podzielić na 2 części i do jednej dodać kakao. Dokładnie wymieszać.
- Przełożyć do szklanek. Trzymać w lodówce.
Oczywiście. Kto co lubi 🙂
A czy można użyć orzechów włoskich?