Maj jest miesiącem, w którym odbywają się komunie, jak również zaczyna się sezon weselny. Na takich uroczystościach zwykle organizator chce podziękować gościom za przybycie jakimś małym drobiazgiem. I dzisiaj pokażę Wam jaki taki drobiazg zrobić – kruche ciastka na podziękowanie dla gości.
Przygotowanie takich ciastek jest w zasadzie proste, ale czasochłonne. Oczywiście zależy też od tego ile ich potrzebujemy. Poniższy przepis jest na 50 sztuk serduszek o wielkości około 8x9cm. Moje ciastka na podziękowanie dla gości były na komunię. Kruche ciastka pokryłam masą cukrową, czyli tzw lukrem plastycznym. Masę cukrową do ciastek przytwierdziłam za pomocą gęstego lukru. Ja wiem, że dużo cukru w tym przepisie, ale lukier plastyczny mimo, że w 100% jadalny służy głównie do dekoracji 🙂 Przynajmniej takie jest moje zdanie. Żeby całość nie zemdliła naszych gości do ciastek użyłam minimalnej ilości 😉
Do tego typu słodkich prezentów najlepiej nadają się ciastka, które po upieczeniu nie zmieniają swoich kształtów. Ja użyłam sprawdzonego przepisu, który prezentowałam już na blogu z okazji roczku mojego synka ->tutaj.
Oryginalny przepis jest ze strony Ani Starmach ->tutaj
Aby wykonać ciastka na podziękowanie dla gości potrzebne będzie:
Kruche ciastka – około 50-55 sztuk:
- 1 kg mąki
- 500 gramów zimnego masła
- 100 gramów cukru pudru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
Lukier plastyczny:
Można go wykonać samemu – robi się go szybko, ale strasznie się klei. Można też kupić gotową masę. Na pokrycie 50 szt ciastek potrzebowałam 1 kg masy. Ponieważ ciastka miały być pokryte tylko białą masą kupiłam gotową. Jednak jeśli chcemy oprócz tego mieć kolorowe dekoracje warto taką masę zrobić samemu. Wychodzi wtedy zdecydowanie taniej niż kupowanie gotowej masy. Ja na chrzciny syna robiłam sama taką masę wg przepisu ze strony Domowe wypieki -> tutaj. Robiąc masę z podanego przepisu dodałam łyżkę gliceryny, wtedy masa tak szybko nie wysycha. Glicerynę i glukozę kupiłam w aptece.
Dekoracja:
- 5 łyżek cukru pudru – wymieszać z odrobiną gorącej wody – lukier posłuży do przyklejenia lukru plastycznego do ciastka
- jadalne koraliki do dekoracji
- alfabet do wyciskania napisów
- szpatułka do wygładzania lukru plastycznego – można użyć szerokiego noża – chodzi o to, żeby masa była równomiernie ułożona i żeby nie było widać odcisków palców 🙂
- wałek do ciasta
- wyciskane wzorki – u mnie kwiatek
Wykonanie:
- Ze składników na kruche ciastka zagnieść ciasto, zawinąć w folię i na godzinę odłożyć do lodówki.
- W tym czasie można przygotować masę plastyczną jeśli wykonujemy ją sami. Należy też nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Po godzinie ciasto podzielić na mniejsze kawałki, rozwałkować na około 4mm i wykrawać ciastka
- Ciastka piec przez około 12 minut na złoty kolor
- Po ostudzeniu ciastka przechowywać w zamkniętym pojemniku. W przeciwnym razie mocno zmiękną.
- Gdy ciastka ostygną można przystąpić do ozdabiania. Masę podzieliłam na 10 kawałków i założyłam, że z każdego muszę mieć 5 serduszek. Dzięki temu wystarczyło jej na wszystkie ciastka i była dość cienko rozwałkowana
- Gdy lukier zaschnie gotowe ciastka również należy trzymać w zamkniętym pojemniku, najlepiej w jakimś chłonniejszym miejscu (nie w lodówce)
- Na koniec ciasta na podziękowania dla gości zapakować z celofan
Ja robiłam tydzień przed i były ok. Były przechowywane szczelnie zamknięte i w spiżarce, czyli w trochę chłodniejszym miejscu niż pokój czy kuchnia
Witam, ile wcześniej mogłabym zrobić takie ciastka i trzymać szczelnie zamknięte, 7-10 dni będzie ok czy krócej? Później masa stwardnie za bardzo? Bardzo będę wdzięczna za odpowiedz! Pozdrawiam, Ania S.