Babka gości na wielu stołach podczas Wielkanocy. Przed Wami kolejna odsłona tego wypieku. Tym razem babka z majonezem i budyniem. Tak, dobrze przeczytaliście “z majonezem”.
Ten przepis jest w moim domu od dawna. Pomimo upływu lat zdarza się, że nadal wzbudza zdziwienie. No bo jak to babka z majonezem? 🙂 Jeśli wydaje Wam się, że to będzie dziwnie smakować to koniecznie musicie wypróbować ten przepis i przekonać się, że jest inaczej. Dzięki dodanemu budyniowi śmietankowemu babka ma śmietankowy smak i będzie doskonała nie tylko na świąteczny stół.
Babka jest puszysta, lekka i mięciutka. Do tego łatwo i szybko się ją przygotowuje. Poniższy przepis jest na foremkę z kominem o pojemności około 2-2,5 litra.
Do wykonania babki majonezowej potrzebne będzie:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 300 ml majonezu
- 2 łyżeczki proszku do pieczeniaJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
- Białka oddzielić od żółtek.
- Białka ubić dokładnie z cukrem na sztywną pianę. Pojedynczo dodając żółtka.
- Masę jajeczną z cukrem dokładnie ubić. Im dłużej będzie ubijana tym bardziej puszysta będzie babka.
- Mikser odłożyć, do masy dodać majonez i powoli wymieszać szpatułą lub rózgą kuchenną.
- Na koniec przesiać obie mąki, budyń i proszek do pieczenia. Ciasto wymieszać bardzo powoli, nie napowietrzając go zbytnio, ponieważ zmniejszy swoją objętość. Polecam metodę mojej mamy – czyli mieszać powoli nie odrywając szpatuły/rózgi kuchennej od dna misy w której robimy ciasto 🙂
- Foremkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub kaszą manną
- Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 50 minut. Babkę sprawdzamy metodą “suchego patyczka” 🙂
- Po upieczeniu ciasto odstawić od wystudzenia. Przez około 10-15 minut zostawić w foremce, a później wyłożyć kratę do studzenia lub ręczniki papierowe przykryte papierem do pieczenia
- Po ostudzeniu babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem