Babeczki jogurtowo-cytrynowe to idealna propozycja na wielkanocny stół, a konkretnie do wielkanocnego koszyczka.
Przepis znalazłam na stronie //www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-jogurtowe-z-nutka-cytrynowa, a z kolei autorka tego bloga znalazła te babeczki u Nigelli Lowson. Ja w swoim wykonaniu zamieniłam cukier kryształ na cukier puder, żeby nie trzeba było za długo mieszać składników. Babeczki jogurtowo-cytrynowe są lekkie, puszyste i bardzo szybko się je przygotowuje, w zasadzie nie potrzeba do ich wykonania miksera. Z podanego przepisu wychodzi około 6 sztuk (w zależności od wielkości foremek).
Do wykonania babeczek potrzebne będzie:
- 125 gramów jogurtu naturalnego
- 75 gramów masła
- 2 jajka
- 1 cytryna (sok + skórka)
- 150 gramów mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- do dekoracji: 3 łyżki cukry pudru + sok z cytrynyJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Masło roztopić i odstawić do ostudzenia.
- Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce na drobnych oczkach i wycisnąć sok.
- Jogurt wymieszać z przestudzonym masłem, dodać jajka oraz sok i skórkę z cytryny. Można wymieszać mikserem lub rózgą kuchenną.
- Do masy jogurtowej przesiać mąkę, cukier puder i sodę. Wszystko wymieszać już ręcznie (bez miksera) do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto przelać do foremek do 3/4 ich wysokości
- Babeczki piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawić do ostudzenia
- Po ostudzeniu wyjąć babki z foremki i przygotować lukier (sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem)
- Babeczki udekorować według uznania.