Devil’s food cake to kolejny amerykański klasyk obok “red velvet cake”. Jest to babka mocno czekoladowa pomimo, że nie zawiera czekolady. Ma za to dużo kakao – stąd ten diabelsko czekoladowy smak 🙂
Devil’s food cake jest wilgotnym ciastem, jak już wspomniałam mocno kakaowym, przez co jest piekielnie ciemne. Oryginalnie piecze się dwa blaty (każdy osobno) i przekłada się je kremem czekoladowym, konfiturą malinową lub bitą śmietaną. Moim jednak zdaniem to ciasto w formie babki, bez kremów jest przepyszne i nie można mu się oprzeć. Poniżej znajdziecie przepis na taką babkę z polewą kawowo-kakaową. W oryginalnym przepisie były prawie dwie szklanki cukru, ja zmniejszyłam do jednej. Babka mocno czekoladowa jest ciastem prostym i łatwym wykonaniu dlatego każdy (nawet mało doświadczony amator wypieków) będzie mógł namawiać swoich gości do tego słodkiego grzechu 🙂 W tym przepisie użyłam formy o średnicy około 25 cm. Jeśli posiadacie inną formę skorzystajcie z przelicznika foremek.
Do upieczenia babki potrzebne będzie:
- 250 gramów masła
- 1/3 szklanki kakao
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/2 szklanki maślanki lub kefiru (ewentualnie jogurt naturalny)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Polewa:
- 2 łyżki wody
- 1/3 kostki masła lub margaryny
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Piec nagrzać do 175 stopni.
- Masło, kakao oraz wodę rozpuścić w rondelku – nie gotować. Po roztopieniu odstawić do ostudzenia
- W misce miksera wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sodę i proszek do pieczenia. Dodać do tego połowę masy kakaowej i wymieszać.
- Dodać pozostałą część masy kakaowej i dokładnie wymieszać
- Do masy dodawać pojedynczo jajka cały czas mieszając. Na koniec dodać maślankę lub kefir. Ja miałam w lodówce jogurt naturalny i to jego dodałam. Całość wymieszać na gładkie ciasto
- Jeśli forma do babki jest metalowa należy ją wysmarować tłuszczem i posypać kaszą manną lub bułką tartą. Jeśli forma jest silikonowa lekko wysmarować np. oliwą.
- Babkę piec przez 40-45 minut w temperaturze 175 stopni. Czas pieczenia należy nadzorować za pomocą patyczka, czyli jeśli po tym czasie wbity w ciasto jest suchy to należy ciasto wyjąć, jeśli nie wydłużyć czas pieczenia.
- Po wyjęciu z piekarnika zostawić babkę do ostudzenia
- Gdy ciasto stygnie można przygotować polewę – wszystkie składniki razem rozpuścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Następnie polewę należy ostudzić, aż zacznie gęstnieć.
- Babkę przełożyć na paterę i polać polewą