Babka gotowana – według niektórych osób nie ma bez niej Świąt Wielkanocnych 😉 A, że jedna z tych osób to mój mąż to babkę trzeba zrobić.
Babka zrobiona z tego przepisu jest pyszna i rozpływa się w ustach. Wykonanie babki samej w sobie jest proste i szybkie, jest jedno ale… babka gotowana wymaga specjalnej zamykanej foremki, którą można włożyć do garnka z gotującą wodą
Minusem jak dla mnie jest to, że nie widać tej babki podczas gotowania 🙂
Do wykonania babki gotowanej potrzebne będzie:
- wspomniana wyżej foremka
 - 7 jajek
 - 300 gramów masła
 - 200 gramów mąki ziemniaczanej
 - 3 łyżki mąki tortowej
 - 100 gramów cukru
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 kieliszek spirytusu
 - 10 kropel olejku arakowego lub rumowegoJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
 
- Białka należy oddzielić od żółtek.
 - Masło należy utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę

 - Do masy dodawać pojedynczo żółtka ciągle ucierając.
 - Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, alkohol oraz olejek.
 - Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy

 - Powoli wymieszać.
 - Ciasto wylać do dobrze nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Jeśli forma będzie słabo natłuszczona lub nie obsypana istnieje duże ryzyko, że babka się urwie podczas wyjmowania z formy

 - Formę należy zamknąć i wstawić do garnka z gotującą wodą. Wody powinno być do połowy wysokości formy.
 - Gotować na średnim ogniu 85 minut. Po ugotowaniu babkę zostawić do ostudzenia

 - Po ostudzeniu babkę polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
 
Podsumowanie
			

Przepis
		    
			Autor    
				Babka gotowana
			
			
			Asia
Opublikowano 
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity

				
				
			




[…] mojej stronie jest już jeden przepis na babkę gotowaną (możecie ją znaleźć tutaj ). Różnica między nimi jest taka, że w tej pierwszej uciera się masło z cukrem, później […]