Babka zebra z coca-colą, czyli dwukolorowa babka na Wielkanoc i nie tylko. Nadaje się na każdą okazję: popołudniową kawę, imprezę ze znajomymi czy rodzinne święto.
Zapraszam dzisiaj na babkę zebra z Coca-Colą. W babce czuć wanilię oraz intensywny smak kakaowy. Dzięki Coca-Coli babka jest wilgotna i puszysta, a samego jej smaku w babce nie czuć.
Jest to efektowne i niezbyt skomplikowane w wykonaniu ciasto, które dzięki nieregularnym pasom ciasta wygląda jak umaszczenie tytułowej zebry. W moim domu była pieczona podobna babka, jednak zamiast Coca-Coli dodawana była oranżada. Taka czerwona, pamiętacie? 🙂
Przepis jest do wykorzystania na formę o średnicy 28cm. Jeśli posiadacie inną formę skorzystajcie z przelicznika foremek.
Potrzebne składniki:
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki oliwy
- 1 szklanka Coca-Coli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2-3 łyżki kakao
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich pianę, dodać cukier.
- Powoli dodawać żółtka. Po dodaniu wszystkich dodać mąkę z proszkiem.
- Powoli dodawać olej i Coca-Colę. Mikser ustawić na najwolniejszych obrotach.
- Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao a do drugiej cukier waniliowy
- Ciasto wylewać do formy na zmianę
- Piec 60 minut w temperaturze 160-170 stopni
- Babkę wyłożyć z formy i pozostawić do ostygnięcia
- Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.