Sernik królewski to sernik na kruchym kakaowym cieście na spodzie oraz posypany tymże ciastem na górze. Do tego masa serowa ze skórką z pomarańczy jest delikatna i wilgotna czyli taka jaka powinna być w serniku.
Sernik królewski jest kolejną świąteczną propozycją. Serniki robimy zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc, więc przepis do wykorzystania nie tylko w grudniu 🙂 Sernik królewski to ciasto, którego nie trzeba piec na “dzień przed”, możecie je upiec kilka dni przed podaniem. Sernik trzymany w chłodnym miejscu (nie musi być lodówa) spokojnie wytrzyma do świąt czy innej uroczystości, na której planujecie go podać.
Poniższy przepis jest na blaszkę o wymiarach 26×26 cm. Jeśli posiadacie inną formę skorzystajcie z przelicznika foremek.
Aby wykonać sernik królewski potrzebne będzie:
Spód:
- 300 gramów mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 2 całe jajka
- 200 gramów twardego masła
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka lub trzykrotnie mielonego
- 200 gramów miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 4 jajka – osobno żółtka, osobno białka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
- starta skórka z 1 pomarańczyJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Mąkę, sól, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz zimne masło posiekać nożem na stolnicy, dodać jajka i zagnieść ciasto. Należy pamiętać, aby nie wyrabiać ciasta za długo, bo kruche nie lubi ciepła rąk. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną owinąć folią i schować do zamrażalnika.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć część ciasta (to które nie jest w zamrażalce)
- Piekarnik włączyć na 180 stopni i można zacząć przygotowywać masę serową
- Żółtka należy oddzielić od białek.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym przez około 5 minut, aż masło zbieleje.
- Stopniowo dodawać po 1 żółtku. Dokładnie wymieszać.
- Wciąż ubijając dodawać po łyżce twarogu.
- Na koniec dodać skórkę startą z pomarańczy oraz budyń.
- Białka ubić na sztywną pianę
- Białka dodać do masy serowej i powoli wymieszać. Najlepiej rózgą kuchenną lub drewnianą łyżką. Masę wylać na kakaowy spód.
- Na masę serową zetrzeć na dużych oczkach ciasto z zamrażarki
- Piec w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut. Żeby sernik nie opadł po upieczeniu wyłączyć piec i przez 10 minut nie otwierać drzwi piekarnika. Po 10 minutach drzwiczki uchylić i pozwolić, aby sernik ostygł razem z piekarnikiem.
[…] to ciasto jest w TOP3 obok jabłecznika (przepis tutaj) oraz sernika królewskiego (przepis tu). Ciasto królewicz można też spotkać pod nazwą królewiec, czasami między spodami a masą […]