Dzisiaj tj. 30.07 obchodzony jest międzynarodowy dzień sernika, a tiramisu jest z serka, więc jak najbardziej pasuje 🙂 Przyznam szczerze, że nie miałam o tym pojęcia i dopiero w ciągu dnia dowiedziałam się o tym z internetu.
Tak się akurat złożyło, że dzień wcześniej zrobiłam tiramisu do spałaszowania w większym gronie. Całkiem nieświadomie udało mi się trafić w święto sernika, bo przecież tiramisu to taki sernik na zimno 🙂
Klasyczne tiramisu jest z likierem Amaretto, ja zamiast niego używam rumu. Lubię migdały, ale Amaretto w tym deserze mi bardzo przeszkadza 🙂
Do wykonania tiramisu potrzebne będzie:
- 500 gramów serka mascarpone
- 300 gramów okrągłych lub podłużnych biszkoptów
- 75 ml rumu
- 2 łyżki dobrej kawy rozpuszczalnej
- 4 jajka
- 4 płaskie łyżki cukru
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Kawę zaparzyć w 500 ml wody. Odstawić do ostudzenia. Po tym czasie wlać do kawy rum (lub likier kawowy/amaretto)
- Deser jest z surowych jajek dlatego przed użyciem jajka należy sparzyć wrzątkiem. W pierwszej kolejności jajko przetrzeć mokrą ścierką celem usunięcia zabrudzeń, a następnie jajko włożyć na 10-15 sekund do naczynia z wrzątkiem.
- Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać 3 łyżki cukru i dokładnie rozetrzeć cukier.
- Do żółtek dodać serek mascarpone – ja używam tego z Piątnicy. Całość wymieszać na gładką masę.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać pozostałą łyżkę cukru i dokładnie ubić.
- Białka dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać – szpatułką lub drewnianą łyżką
- Biszkopty namoczyć w kawie z alkoholem i ułożyć na dnie pucharków lub tortownicy. Przełożyć masą serową, posypać ciemnym kakao i powtórzyć czynności z tego punktu 🙂
- Jeśli deser jest w pucharkach czynności z punktu 7 należy wykonywać do ich napełnienia. Jeśli deser jest robiony w tortownicy masę serową należy podzielić na pół – będą 4 warstwy – biszkopty, masa serowa, biszkopty, masa serowa. Nie posypywać wierzchu kakao – wyjaśnienie “dlaczego”w punkcie 10 😉
- Deser podawać mocno schłodzony – minimum 5 godzin w lodówce przed podaniem. Deser powinien być przykryty, aby nie nasiąkł zapachami z lodówki.
- Aby deser ładnie wyglądał górę dekorujemy przed samym podaniem – w przeciwnym wypadku kakao namoknie.
- Z podanego przepisu wychodzi 8-10 pucharków (w zależności od ich pojemności) lub niski deser w tortownicy. Jeśli ma być wyższy należy użyć 750 gramów serka mascarpone, 6 jajek, cukru można dodać 5-6 płaskich łyżek lub zostawić 4 😉
Podsumowanie
Przepis
Tiramisu
Autor
Asia
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas całkowity
[…] Jeśli chcecie wypróbować oryginalny przepis na tiramisu znajdziecie go również na mojej stronie, a dokładnie to tutaj. […]