świąteczne kruche ciastka

Świąteczne kruche ciastka

Świąteczne kruche ciastka na pierwszy rzut oka nie mają nic wspólnego ze świętami. Nie ma w nich typowych dla Bożego Narodzenia przypraw, a jednak mi się kojarzą z grudniem i świętami bardziej niż makowiec 🙂

Już Wam mówię dlaczego. W moim rodzinnym domu mama robiła te ciasteczka zawsze w grudniu, gdy wyrabiała ciasto dojrzewające na pierniki (przepis na pierniki też niebawem pojawi się na blogu). Mama piekła te ciastka, żeby umilić nam czas oczekiwania na pierniczki. Z czasem zaczęła je robić typowo na święta i obecnie są bardziej rozchwytywane w mojej rodzinie niż pierniki 🙂 I pomimo “normalności” tych ciastek nie były i  nie są pieczone w ciągu roku. Taka nasza rodzinna świecka tradycja 🙂

Zachęcam do zrobienia tych ciastek na święta i nie tylko. Jedna uwaga – ciasto nie nadaje się za bardzo do foremek typu “stemple”, ponieważ ciasto rośnie i kształty znikają. Sprawdzałam 🙂 Jeśli poszukujecie ciastek do stemplowania to idealne będzie ciasto, które znajdziecie tutaj.

Na świąteczne kruche ciastka potrzebne będzie:

  • 1/2 kg mąki
  • 200 gramów kostka masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • płaska łyżeczka amoniaku
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 białko do posmarowania ciastek
  • cukier do dekoracji – idealny był by cukier gruboziarnisty, ale można użyć zwykłego

świąteczne kruche ciastka

  1. W ciepłym mleku rozmieszać amoniak.
  2. Masło posiekać nożem razem z mąką, dodać resztę składników i wyrobić ciasto.
  3. Wyrobione ciasto zawinąć w folię lub pod przykryciem i włożyć do lodówki na 30 minutświąteczne kruche ciastka
  4. Piec włączyć na 190 stopni, góra/dół.
  5. Po wyjęciu ciasta z lodówki posypać stolnicę mąką, wyłożyć ciasto, rozwałkować grubość około 5mm i wykrawać ciastkaświąteczne kruche ciastka
  6. Przed włożeniem do pieca ciastka posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem. Piec około 10-12 minut, aż się ciasteczka zarumienią.
  7. Po upieczeniu ciasta wyłożyć do ostudzenia. Na zdjęciu poniżej są wszystkie ciasta, które wyszły z podanej porcjiświąteczne kruche ciastka
  8. Ciastka przechowywać w zamkniętym pojemniku. Tak przechowywane ciastka można trzymać około 2 tygodni, ale czy tyle wytrzymają? 🙂

SMACZNEGO!świąteczne kruche ciastka

 

świąteczne kruche ciastka

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Świąteczne kruche ciastka
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *