kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

Szukając pomysłów na pierwsze urodziny mojego syna chciałam znaleźć coś co on będzie mógł spróbować, a zarazem goście również będą zadowoleni. Kluczową sprawą było również to, aby desery przetrwały w razie czego upały oraz mogły przeczekać kilka dni do imprezy. Dlatego wybór padł na kruche ciasteczka.

Kruche ciasteczka można zrobić wcześniej i przechowywać w zamkniętym pojemniku. Jest to niewątpliwa zaleta jeśli szykuje się większa impreza i przygotowań będzie więcej. Kiedyś już testowałam kilka przepisów na kruche ciastka, ale jakoś żadne nie zagościły u mnie na dłużej. I w końcu trafiłam na ciastka pani Ani Starmach. Przepis idealny 🙂 Ciastka są bardzo kruche, maślane, nie za słodkie (ja i tak dodałam mniej cukru niż w przepisie) – po prostu idealne do kawy. Są proste i szybkie w przygotowaniu.

Sposób wykonania bardzo mi się spodobał, więc również wykonałam dwukolorowe ciastka.

Jedyne zmiany jakich dokonałam to zmniejszyłam ilość cukru na 90 gramów i dodałam aromat waniliowy. Jeśli nie chcecie robić kakaowych ciastek to z powodzeniem można do ciasta dodać soku i skórki z cytryny, soku i skórki z pomarańczy lub cynamonu. Otrzymacie wtedy aromatyczne ciastka.

Nie będę opisywać wykonania krok po kroku, ponieważ dokładnie jest to opisanie na stronie pani Ani.

Poniżej kilka zdjęć z mojej kuchni 😉kruche ciasteczka

kruche ciasteczka

kruche ciasteczka

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Kruche ciasteczka
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *