sernik królewski

Sernik królewski na kruchym, kakaowym spodzie

Sernik królewski to sernik na kruchym kakaowym cieście na spodzie oraz posypany tymże ciastem na górze. Do tego masa serowa ze skórką z pomarańczy jest delikatna i wilgotna czyli taka jaka powinna być w serniku.

Sernik królewski jest kolejną świąteczną propozycją. Serniki robimy zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc, więc przepis do wykorzystania nie tylko w grudniu 🙂 Sernik królewski to ciasto, którego nie trzeba piec na “dzień przed”, możecie je upiec kilka dni przed podaniem. Sernik trzymany w chłodnym miejscu (nie musi być lodówa) spokojnie wytrzyma do świąt czy innej uroczystości, na której planujecie go podać.

Poniższy przepis jest na blaszkę o wymiarach 26×26 cm (lub zbliżonych).

Do wykonania sernika królewskiego potrzebne będzie:

Spód:

  • 300 gramów mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 całe jajka
  • 200 gramów twardego masła
  • szczypta solisernik królewski

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka lub trzykrotnie mielonego
  • 200 gramów miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 4 jajka – osobno żółtka, osobno białka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • starta skórka z 1 pomarańczysernik królewski
  1. Mąkę, sól, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz zimne masło posiekać nożem na stolnicy, dodać jajka i zagnieść ciasto. Należy pamiętać, aby nie wyrabiać ciasta za długo, bo kruche nie lubi ciepła rąk. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną owinąć folią i schować do zamrażalnika.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć część ciasta (to które nie jest w zamrażalce)sernik królewski
  3. Piekarnik włączyć na 180 stopni i można zacząć przygotowywać masę serową
  4. Żółtka oddzielić od białek.
  5. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym przez około 5 minut, aż masło zbieleje.
  6. Stopniowo dodawać po 1 żółtku. Dokładnie wymieszać.
  7. Wciąż ubijając dodawać po łyżce twarogu.
  8. Na koniec dodać skórkę startą z pomarańczy oraz budyń.
  9. Białka ubić na sztywną pianęsernik królewski
  10. Białka dodać do masy serowej i powoli wymieszać. Najlepiej rózgą kuchenną lub drewnianą łyżką. Masę wylać na kakaowy spód.
  11. Na masę serową zetrzeć na dużych oczkach ciasto z zamrażarkisernik królewski
  12. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut. Żeby sernik nie opadł po upieczeniu wyłączyć piec i przez 10 minut nie otwierać drzwi piekarnika. Po 10 minutach drzwiczki uchylić i pozwolić, aby sernik ostygł razem z piekarnikiem.

SMACZNEGO! 😀sernik królewski

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Sernik królewski
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *