sernik królewski

Sernik królewski na kruchym, kakaowym spodzie

Sernik królewski to sernik na kruchym kakaowym cieście na spodzie oraz posypany tymże ciastem na górze. Do tego masa serowa ze skórką z pomarańczy jest delikatna i wilgotna czyli taka jaka powinna być w serniku.

Sernik królewski jest kolejną świąteczną propozycją. Serniki robimy zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc, więc przepis do wykorzystania nie tylko w grudniu 🙂 Sernik królewski to ciasto, którego nie trzeba piec na „dzień przed”, możecie je upiec kilka dni przed podaniem. Sernik trzymany w chłodnym miejscu (nie musi być lodówa) spokojnie wytrzyma do świąt czy innej uroczystości, na której planujecie go podać.

Poniższy przepis jest na blaszkę o wymiarach 26×26 cm (lub zbliżonych).

Do wykonania sernika królewskiego potrzebne będzie:

Spód:

  • 300 gramów mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 całe jajka
  • 200 gramów twardego masła
  • szczypta solisernik królewski

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka lub trzykrotnie mielonego
  • 200 gramów miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 4 jajka – osobno żółtka, osobno białka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • starta skórka z 1 pomarańczysernik królewski
  1. Mąkę, sól, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz zimne masło posiekać nożem na stolnicy, dodać jajka i zagnieść ciasto. Należy pamiętać, aby nie wyrabiać ciasta za długo, bo kruche nie lubi ciepła rąk. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną owinąć folią i schować do zamrażalnika.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć część ciasta (to które nie jest w zamrażalce)sernik królewski
  3. Piekarnik włączyć na 180 stopni i można zacząć przygotowywać masę serową
  4. Żółtka oddzielić od białek.
  5. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym przez około 5 minut, aż masło zbieleje.
  6. Stopniowo dodawać po 1 żółtku. Dokładnie wymieszać.
  7. Wciąż ubijając dodawać po łyżce twarogu.
  8. Na koniec dodać skórkę startą z pomarańczy oraz budyń.
  9. Białka ubić na sztywną pianęsernik królewski
  10. Białka dodać do masy serowej i powoli wymieszać. Najlepiej rózgą kuchenną lub drewnianą łyżką. Masę wylać na kakaowy spód.
  11. Na masę serową zetrzeć na dużych oczkach ciasto z zamrażarkisernik królewski
  12. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut. Żeby sernik nie opadł po upieczeniu wyłączyć piec i przez 10 minut nie otwierać drzwi piekarnika. Po 10 minutach drzwiczki uchylić i pozwolić, aby sernik ostygł razem z piekarnikiem.

SMACZNEGO! 😀sernik królewski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *