Lubicie Raffaello? Jeśli tak, to ten przepis podbije Wasze serca i podniebienia 😉
Dzisiaj raffaello w wersji urodzinowego tortu. Można również użyć gotowych biszkopcików lub herbatników i wyłożyć deser do pucharów (z przepisu poniżej wychodzi około 20szt). Najlepiej jednak zrobić na dużą blachę lub tortownicę, ponieważ ciasto zniknie w mgnieniu oka. Masa idealnie nadaje się również na biszkopt – przepis na biszkopt tutaj.
Do wykonania masy raffaello potrzebne będzie:
- 4 śmietany kremówki o pojemności 200ml
- 2 śnieżki
- 250 gramów dobrej jakości białej czekolady
- 3 łyżki mleka
- 20 dkg wiórek kokosowych
- 10 dkg płatków migdałowych
- 10 dkg kolców migdałowych
- 50 ml zimnej wody
- 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Wiórki oraz migdały wymieszać razem i trochę odłożyć do dekoracji. Jeśli nie macie pod ręką płatków i kolców można sparzyć całe migdały i po obraniu posiekać nożem.
- Białą czekoladę rozpuścić kąpieli wodnej w 3 łyżkach mleka. Czekolada musi być dobrej jakości i po rozpuszczeniu tworzyć lejącą masę.
- Żelatynę rozpuścić w 50 ml wody.
- Śmietanę ubić ze śnieżką i stopniowo dodawać ostudzoną czekoladę oraz żelatynę.
- Wiórki z migdałami wymieszać ze śmietaną i wylać na biszkopt lub przełożyć warstwy tortu.
- Wierzch posypać pozostawionymi na początku migdałami i wiórkami.
Jeśli wybierzecie wersję z tortem należy użyć więcej żelatyny (3-3,5 łyżeczki) żeby tort się nie “rozjechał” na boki 🙂
Ciasto przechowywać w lodówce niezależnie od pory roku.
SMACZNEGO
I jeszcze zdjęcia ze świeczkami: