piernikowe choinki

Piernikowe choinki

Piernikowe choinki to idealny słodki prezent lub przepiękna ozdoba na świąteczny stół 🙂

Piernikowe choinki możecie przygotować wcześniej np. już teraz, ponieważ szczelnie zamknięte spokojnie do świąt wytrzymają. Muszę się przyznać, że gdy piekłam te pierniczki to udzielił mi się już nastrój świąteczny. W całym domu pachniało przyprawą korzenną 🙂 Uwielbiam ten zapach.

Ale wracamy do piernikowych choinek. Pierniki są z ciasta, które po przygotowaniu można od razu piec, ciasto nie musi dojrzewać. Z przepisu, który Wam przedstawię wyszły mi 3 choinki z 12 piernikowych gwiazdek. Z pozostałego ciasta powycinałam kwadraty i zrobiłam prezenciki.

Do wykonania choinek potrzebne będzie:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 175 gramów masła
  • 3/4 szklanki sztucznego miodu
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 3 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka mielonej kawy
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 2 białka jajek + 2 szklanki cukru pudru do wykonania lukru królewskiego
  • 6 foremek – gwiazdki lub kwiatki – w różnych wielkościachpiernikowe choinki
  1. Masło wymieszać z cukrem pudrem na puszystą masę. Gdy masło zbieleje dodać miód i dokładnie wymieszać. Kolejnym składnikiem jest jajko. Wszystko dokładnie zmiksować.
  2. Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, kawę i sodę wymieszać. Stopniowo dodawać do masy. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie gładkie.
  3. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Można zostawić je na nocpiernikowe choinki
  4. Po wyjęciu ciasta z lodówki najlepiej podzielić je na mniejsze części ( u mnie były 3) i na opruszonej mąką stolnicy rozwałkować na grubość 3-4mm i wycinać gwiazdki lub kwiatki. Z każdej wielkości po 2 sztuki na jedną choinkępiernikowe choinki
  5. Pierniki piec w temperaturze 200 stopni przez około 6-8 minut.
  6. Pierniki odłożyć do ostudzenia, najlepiej na kracie. Po ostudzeniu można pierniki od razu dekorować. Jeśli nie, ciastka należy trzymać w zamkniętym pudełkupiernikowe choinki
  7. Do ozdobienia potrzebny będzie lukier królewski. Lukier szybko zastyga, w związku z tym robiłam go na dwa razy – z każdego białka osobno. Białko należy zmiksować z cukrem pudrem przez około 5 minut na wysokich obrotach. Lukier powinien być bardzo gęsty. O gęstości lukru pisałam przy okazji ciastek Lego – tutaj.
  8. Jak już lukier jest gotowy ozdabiamy pierniki i sklejamy choinkę. Gotowe choinki ostawić, aby lukier zastygłpiernikowe choinki

 

piernikowe choinki

Prawie jak zimowa wioska z weihnachtsmarkt 😉

piernikowe choinki

4 thoughts on “Piernikowe choinki

  1. Są pyszne i przede wszystkim mięciutkie 🙂 Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *