ciastka Lego

Ciastka Lego

Planujecie przyjęcie urodzinowe dla swojego dziecka i chcecie żeby na stole było kolorowo? Nie macie pomysłu na Dzień Dziecka czy inną okazję?

Proponuję kolorowe ciastka Lego. Ładnie spakowane będą miłą niespodzianką. Potrzebujecie kruchych ciastek, lukru królewskiego* i M&M’sów.

Podstawą do moich ciastek były kruche ciasteczka z tego przepisu -> http://misiowamamaasia.pl/kruche-ciasteczka/

Z jednej porcji ciasta wyszło mi 12 prostokątów oraz 12 kwadratówciastka Lego

Do dekoracji potrzebne będą M&M’sy oraz lukier królewski, który wykonacie z:

  • białka z 1 jajka
  • 1 szklanki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soku z cytryny
  • barwników spożywczych

M&M’sy podzieliłam na kolory w jakich chciałam wykonać ciastkaciastka Lego

Jajko przed użyciem należy sparzyć 10 sekund we wrzącej wodzie. Białko ubić z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gładką masę. Jeśli masa jest za gęsta należy dodać sok z cytryny. Jeżeli masa jest za rzadka dodać więcej cukru pudru. Lukier powinien być średniej gęstości.* Lukier podzielić do mniejszych pojemniczków i dodać barwnikiciastka Lego

Ciastka smarujemy lukrem i przyklejamy cukierki. Po zastygnięciu lukru ciastka przechowywać w zamkniętym pojemniku.

ciastka Lego

 

* Lukier królewski może mieć kilka konsystencji: od rzadkiego do bardzo gęstego. Jak już pisałam powyżej konsystencję kontrolujemy za pomocą dodawania cukru i soku z cytryny. Poniżej informacja, która konsystencja do czego się nadaje:

  • lukier bardzo gęsty (o konsystencji stałego kremu) – służy do wyciskania małych elementów, takich jak literki, cyfry, kwiatki. Stanowi dobre spoiwo do przyklejania dekoracji i sklejania warstw ciasta np. domku z piernika
  • lukier średnio gęsty (o konsystencji luźnego kremu) – służy do obrysowywania krawędzi i wyciskania wzorów na ciastach i ciasteczkach
  • lukier rzadki (o konsystencji miodu) – służy do wypełniania obrysowanych wzorów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *