ciastka Lego

Ciastka Lego

Planujecie przyjęcie urodzinowe dla swojego dziecka i chcecie żeby na stole było kolorowo? Nie macie pomysłu na Dzień Dziecka czy inną okazję?

Proponuję kolorowe ciastka Lego. Ładnie spakowane będą miłą niespodzianką. Potrzebujecie kruchych ciastek, lukru królewskiego* i M&M’sów.

Podstawą do moich ciastek były kruche ciasteczka z tego przepisu -> http://misiowamamaasia.pl/kruche-ciasteczka/

Z jednej porcji ciasta wyszło mi 12 prostokątów oraz 12 kwadratówciastka Lego

Do dekoracji potrzebne będą M&M’sy oraz lukier królewski, który wykonacie z:

  • białka z 1 jajka
  • 1 szklanki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soku z cytryny
  • barwników spożywczych

M&M’sy podzieliłam na kolory w jakich chciałam wykonać ciastkaciastka Lego

Jajko przed użyciem należy sparzyć 10 sekund we wrzącej wodzie. Białko ubić z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gładką masę. Jeśli masa jest za gęsta należy dodać sok z cytryny. Jeżeli masa jest za rzadka dodać więcej cukru pudru. Lukier powinien być średniej gęstości.* Lukier podzielić do mniejszych pojemniczków i dodać barwnikiciastka Lego

Ciastka smarujemy lukrem i przyklejamy cukierki. Po zastygnięciu lukru ciastka przechowywać w zamkniętym pojemniku.

ciastka Lego

 

* Lukier królewski może mieć kilka konsystencji: od rzadkiego do bardzo gęstego. Jak już pisałam powyżej konsystencję kontrolujemy za pomocą dodawania cukru i soku z cytryny. Poniżej informacja, która konsystencja do czego się nadaje:

  • lukier bardzo gęsty (o konsystencji stałego kremu) – służy do wyciskania małych elementów, takich jak literki, cyfry, kwiatki. Stanowi dobre spoiwo do przyklejania dekoracji i sklejania warstw ciasta np. domku z piernika
  • lukier średnio gęsty (o konsystencji luźnego kremu) – służy do obrysowywania krawędzi i wyciskania wzorów na ciastach i ciasteczkach
  • lukier rzadki (o konsystencji miodu) – służy do wypełniania obrysowanych wzorów
Podsumowanie
recipe image
Przepis
Ciastka Lego
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *