owoce pod kruszonką

Owoce pod kruszonką

Owoce pod kruszonką to pyszny, prosty deser, który można przygotować w kilka chwil. Nie potrzeba do jego wykonania ani wielkich umiejętności, ani wyszukanych sprzętów kuchennych.

Plusem jest również czas przygotowania – jeśli goście dzwonią, że już jadą, to owoce pod złocistą, chrupiącą kruszonka są idealnym rozwiązaniem – całość przygotujecie w niecałą godzinę. Owoce pod kruszonką najlepiej smakują podane na ciepło, w sezonie letnim z lodami, natomiast jesienią jedzone na ciepło z filiżanką herbaty lub kawy 🙂

Celowo dzisiejszy post nosi nazwę “owoce pod kruszoną”, a nie “jabłka pod kruszonką”, ponieważ możecie użyć dowolnych owoców sezonowych lub mrożonych do tego deseru. Ja użyłam jabłek, ale świetnie nadają się: śliwki, gruszki, brzoskwinie, morele, jagody, czereśnie, truskawki, jeżyny, maliny czy agrest – kto co lubi 🙂 Owoce oczywiście można ze sobą mieszać wg gustu i uznania. Jeśli użyjecie kwaśnych owoców należy je lekko dosłodzić lub wymieszać ze słodkimi. Prawda, że proste? A Wy jakie owoce na ciepło pod chrupiącą kruszonką byście zjedli?

Do przygotowania owoców pod kruszoną potrzebne będzie (ja użyłam foremki 18cm x 18cm):

  • 4 średnie jabłka (lub inne owoce) – moje jabłka były bardzo słodkie, dlatego nie używałam już cukru
  • cynamon
  • cukier wanilinowy
  • kruszonka (klik) – na użytą przeze mnie foremkę zrobiłam kruszonkę z 60 gramów masłaowoce pod kruszonką
  1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
  2. Kruszonkę wykonać zgodnie z przepisem -> tutaj
  3. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wymieszać z cynamonem i cukrem wanilinowym (wg uznania)owoce pod kruszoną
  4. Owoce przykryć kruszonąowoce pod kruszonką
  5. Piec w temperaturze 190 stopni przez 30-40 minut aż kruszonka się zarumieniowoce pod kruszonką

Podawać na ciepło 🙂 SMACZNEGO 😀owoce pod kruszonką

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Owoce pod kruszonką
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *