biszkopciki

Miśkowe biszkopciki

Z okazji Dnia Dziecka postanowiłam swojemu synowi upiec jego pierwsze ciastka – Miśkowe biszkopciki. Nazwa biszkoptów wzięła się od imienia mojego syna.

W upieczonych przeze mnie babeczkach są jajka, dlatego ciasteczka są dla brzdąców powyżej siódmego miesiąca życia. Jeśli dodamy jakieś owoce to należy mieć na uwadze czy nasz maluch może już je jeść. Ja do części miśkowych biszkopcików dodałam suszoną żurawinę. Jeśli Wasze dziecko lubi ciastka to biszkopty tego typu przypadną mu do gustu. Biszkopty są miękkie i delikatne. Dając dziecku tego typu smakołyk macie pełną kontrolę tego co je, bez sztucznych barwników i ulepszaczy.

Miśkowe biszkopciki zrobiłam w silikonowych foremkach od muffinek, ale możecie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ciasto nałożyć łyżką.

Do wykonania 10-12 babeczek potrzebne będzie:

  • 3 jajka
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  1. Piec nagrzać do 170 stopni, foremki nasmarować tłuszczembiszkopciki
  2. Białka oddzielić od żółtek, mąkę przesiać do miskibiszkopciki
  3. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż się kryształ rozetrze. Pojedynczo dodawać żółtka. Na końcu dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Łyżką nakładać do foremek. Do niektórych foremek na dno włożyłam żurawinębiszkopciki
  4. Babeczki piec około 7-8 minut w temperaturze 170 stopni. Po wyjęciu odstawić do ostudzeniabiszkopciki
  5. Babeczki przechowywać w zamkniętym pojemniku – dłużej zachowają świeżośćbiszkopciki

biszkopciki

biszkopciki

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Miśkowe biszkopciki
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *