Cytrynka to orzeźwiające, cytrynowe ciasto. Konsystencją przypomina piankę ptasiego mleczka. Czy trzeba czegoś więcej? 🙂
Cytrynka to coś pomiędzy ptasim mleczkiem a sernikiem na zimno. Nie da się obok niego przejść obojętnie, szczególnie w gorące dni. Jest to delikatne i lekkie ciasto. Dzięki cytrynie jest lekko kwaskowate, a dodatkowym atutem jest niewielka ilość cukru. Poniższy przepis był wykonany w tortownicy o średnicy 26cm. Jeśli posiadacie inną formę skorzystajcie z przelicznika foremek.
Do przygotowania cytrynki potrzebne są:
- biszkopt – przepis można znaleźć tu lub tu
- 3 śmietany kremówki o pojemności 200ml
- 50 dkg twarogu śmietankowego, takiego który już nie wymaga mielenia
- 1 cytryna
- 2 łyżki cukru
- 4 galaretki cytrynowe
- 1 cukier waniliowy
- żelatyna
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Twarożek utrzeć z sokiem z cytryny. W osobnej misce ubić śmietanę i wymieszać z twarogiem. Masę wstawić do lodówki
- Przygotować biszkopt, przeciąć w połowie oraz usztywnić brzegi
- Dwie galaretki ugotować z 2 łyżeczkami żelatyny w 1,5 szklanki wody, dodać cukier i cukier waniliowy. Gdy galaretka przestygnie dodać do masy serowej i odstawić do lodówki na 15 minut.
- Połowę masy przelać na biszkopt
- Położyć drugi blat biszkoptu oraz wylać pozostałą część masy
- Na wierzchu można wykonać jakieś “esy-floresy” i odstawić do lodówki
- Pozostałe dwie galaretki ugotować z 2 łyżeczkami żelatyny w 1/2 litra oraz 1/2 szklanki wody. Po ostudzeniu wylać na ciasto.
- Cytrynkę należy trzymać w lodówce.
- Przed podaniem zdjąć usztywniacze
Smacznego 🙂
Dziękuję 🙂
Bardzo fajny przepis!