ciasto tyrolskie z orzechami i czekoladą

Ciasto tyrolskie z orzechami i czekoladą

Ręka do góry kto uwielbia czekoladę z okienkiem? 🙂 Ciasto tyrolskie z orzechami i czekoladą jest właśnie dodatkiem takiej czekolady.

Ciasto tyrolskie z orzechami i czekoladą ma jeszcze jedną, ogromną zaletę – ma dużą ilość, ale naprawdę dużą ilość orzechów 🙂 Pyszne, pachnące, zresztą co będę pisać – musicie sami spróbować.

Jeśli ktoś jest uczulony na kakao lub orzechy to odradzam, bo po kawałku tego ciasta wstrząs anafilaktyczny gwarantowany.

Jedna uwaga: aby po wyjęciu z pieca ciasto nie opadło po upływie czasu wymaganego do pieczenia należy wyłączyć piec, uchylić drzwi piekarnika i pozwolić ostygnąć ciastu razem z piecem.

Do wykonania ciasta tyrolskiego z orzechami i czekoladą potrzebne będzie:

  • 125 gramów mąki
  • 125 gramów margaryny
  • 100 gramów cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 gramów posiekanych orzechów laskowych
  • 150 gramów posiekanej czekolady orzechowej
  1. Czekoladę i orzechy posiekać nożem:czekolada z okienkiem
  2. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na gładką masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
  3. Dodać posiekaną czekoladę i orzechy.ciasto na babkę tyrolską
  4. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Powoli wymieszać.
  5. Całość wylać do wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem foremki typu korytko (mniej więcej o wymiarach 30cm x 10cm).ciasto tyrolskie
  6. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.
  7. Po ostudzeniu można polać połową roztopionej gorzkiej czekolady i posypać orzechami laskowymi.

SMACZNEGO! 🙂

ciasto tyrolskie z orzechami i czekoladą

ciasto tyrolskie z orzechami i czekoladą

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *