Klasyczny przepis na ciasto murzynek. Ciasto jest proste w przygotowaniu. Czekoladowe w smaku a do tego puszyste i wilgotne. Po prostu rozpływa się w ustach.
Przepis na ciasto murzynek jest w moim rodzinnym domu od lat. Zawsze robiony na blaszce o rozmiarach około 26cm x 36cm, przełożony kremem czekoladowym, z wiśniami i bakaliami. Ja postanowiłam zrobić to ciasto w formie babki. Jeśli posiadacie inną formę skorzystajcie z przelicznika foremek.
Aby wykonać ciasto murzynek w formie babki potrzebne będzie:
- 125 g masła
- 1/3 szklanki oliwy
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżki ciemnego kakao
- 1/3 szklanki mleka
- 1 op. cukru waniliowego
- 3 jajka – białka i żółtka osobno
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- do dekoracji: cukier puder lub pół tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej + 2 łyżki słodkiej śmietany -> to roztopić nad kąpielą wodną i polać babkę, można posypać dowolnymi orzechami
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
![ciasto murzynek](http://misiowamamaasia.pl/wp-content/uploads/2020/03/składniki-1-1024x701.jpg)
- Masło, oliwę, mleko, cukier zwykły i waniliowy oraz kakao roztopić w rondelku – zagrzać, nie gotować.
- Masę odstawić do ostudzenia.
- Piec nagrzać do temperatury 180 stopni.
- Foremkę – keksówkę o wymiarach mniej więcej 30cm x 10cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przestudzoną masę przelać do misy miksera i zacząć ubijać.
![](http://misiowamamaasia.pl/wp-content/uploads/2020/03/w-trakcie-1-1024x768.jpg)
- Do ubijanej masy dodawać pojedynczo żółta, cały czas ubijać.
- Gdy skończą się żółtka dodać obie mąki, miksować na najwolniejszych obrotach. Masę odstawić.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Białkową pianę dodać do masy czekoladowej i powoli wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułą.
![](http://misiowamamaasia.pl/wp-content/uploads/2020/03/ciasto-1024x768.jpg)
- Dokładnie wymieszaną masę przelać do przygotowanej wcześniej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
![](http://misiowamamaasia.pl/wp-content/uploads/2020/03/ciasto2-1024x907.jpg)
- Ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut lub do suchego patyczka.
- Po wyjęciu z pieca babkę zostawić do przestudzenia.
![](http://misiowamamaasia.pl/wp-content/uploads/2020/03/upieczone-1024x768.jpg)
- Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polewą z czekolady. Można udekorować dowolnymi orzechami.
SMACZNEGO!
![ciasto murzynek](http://misiowamamaasia.pl/wp-content/uploads/2020/03/murzynek2-1024x768.jpg)
Podsumowanie
![recipe image](http://misiowamamaasia.pl/wp-content/uploads/2020/03/murzynek_mini.jpg)
Przepis
Ciasto murzynek
Autor
Asia
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity
Średnia ocena
![1star](http://misiowamamaasia.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](http://misiowamamaasia.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](http://misiowamamaasia.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](http://misiowamamaasia.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](http://misiowamamaasia.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)