babka gotowana

Babka gotowana

Babka gotowana – według niektórych osób nie ma bez niej Świąt Wielkanocnych 😉 A, że jedna z tych osób to mój mąż to babkę trzeba zrobić.

Babka zrobiona z tego przepisu jest pyszna i rozpływa się w ustach. Wykonanie babki samej w sobie jest proste i szybkie, jest jedno ale… babka gotowana wymaga specjalnej zamykanej foremki, którą można włożyć do garnka z gotującą wodąbabka gotowana

Minusem jak dla mnie jest to, że nie widać tej babki podczas gotowania 🙂

Do wykonania babki gotowanej potrzebne będzie:

  • wspomniana wyżej foremka
  • 7 jajek
  • 300 gramów masła
  • 200 gramów mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 10 kropel olejku arakowego lub rumowego
  1. Białka należy oddzielić od żółtek.
  2. Masło należy utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę.
  3. Do masy dodawać pojedynczo żółtka ciągle ucierając.
  4. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, alkohol oraz olejek.
  5. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Powoli wymieszać babka gotowana

Ciasto wylać do dobrze nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Jeśli forma będzie słabo natłuszczona lub nie obsypana istnieje duże ryzyko, że babka się urwie podczas wyjmowania z formy.babka gotowana

 

babka gotowana

Formę należy zamknąć i wstawić do garnka z gotującą wodą. Wody powinno być do połowy wysokości formybabka gotowana

Gotować na średnim ogniu 85 minut. Po ostudzeniu babkę polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Wesołych Świąt!babka gotowana

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *