Babka gotowana – według niektórych osób nie ma bez niej Świąt Wielkanocnych 😉 A, że jedna z tych osób to mój mąż to babkę trzeba zrobić.
Babka zrobiona z tego przepisu jest pyszna i rozpływa się w ustach. Wykonanie babki samej w sobie jest proste i szybkie, jest jedno ale… babka gotowana wymaga specjalnej zamykanej foremki, którą można włożyć do garnka z gotującą wodą
Minusem jak dla mnie jest to, że nie widać tej babki podczas gotowania 🙂
Do wykonania babki gotowanej potrzebne będzie:
- wspomniana wyżej foremka
- 7 jajek
- 300 gramów masła
- 200 gramów mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki tortowej
- 100 gramów cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kieliszek spirytusu
- 10 kropel olejku arakowego lub rumowegoJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Białka należy oddzielić od żółtek.
- Masło należy utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę
- Do masy dodawać pojedynczo żółtka ciągle ucierając.
- Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, alkohol oraz olejek.
- Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy
- Powoli wymieszać.
- Ciasto wylać do dobrze nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Jeśli forma będzie słabo natłuszczona lub nie obsypana istnieje duże ryzyko, że babka się urwie podczas wyjmowania z formy
- Formę należy zamknąć i wstawić do garnka z gotującą wodą. Wody powinno być do połowy wysokości formy.
- Gotować na średnim ogniu 85 minut. Po ugotowaniu babkę zostawić do ostudzenia
- Po ostudzeniu babkę polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Podsumowanie
Przepis
Babka gotowana
Autor
Asia
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity
[…] mojej stronie jest już jeden przepis na babkę gotowaną (możecie ją znaleźć tutaj ). Różnica między nimi jest taka, że w tej pierwszej uciera się masło z cukrem, później […]