Wakacje dobiegły końca, ale lato jeszcze trwa. Pogoda też jeszcze letnia, więc dzisiaj przedstawiam babeczki jogurtowe z kremem malinowym.
Mamy wrzesień, aktualnie owocują jesienne odmiany malin, więc gorąco zachęcam do skorzystania z poniższego przepisu. Ja swoje babeczki jogurtowe z kremem malinowym robiłam pomiędzy owocowaniem malin, więc wykorzystałam mrożone 🙂 Do tego truskawki do dekoracji, ale to nie jest element konieczny.
Do wykonania babeczek jogurtowych wykorzystałam przepis na ciasto jogurtowe, które możecie zobaczyć tutaj.
Krem powstał z serka mascarpone, śmietany kremówki, cukru pudru i musu malinowego. Krem wyszedł po prostu przepyszny 🙂
Do wykonania 12 babeczek potrzebne będzie:
Babeczki:
- mały jogurt naturalny (190-200g) *
- 3 kubeczki mąki
- 1/2 kubeczka cukru
- 1 kubek oleju roślinnego
- 3 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- cukier puder do dekoracji
- *po wyłożeniu jogurtu do miski kubek umyć, osuszyć i użyć do odmierzenia pozostałych składników
Krem:
- 250 gramów serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- dwie garście mrożonych lub świeżych malin
- opcjonalnie – owoce do dekoracji
- Piec nagrzać do 180 stopni.
- Jogurt przełożyć do miski, przesiać do niego mąkę z proszkiem. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać na jednolitą masę.
- UWAGA: ciasta nie można zbyt długo mieszać. Najlepiej zrobić do za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej. Jeśli zdecydujecie się na mikser to należy ciasto wymieszać na najniższych obrotach.
- Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanych foremek do wysokości 1 cm od górnego brzegu.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu babeczki odstawić do ostudzenia
- Maliny wrzucić do blendera i zmiksować. Jeśli są mrożone to po zmiksowaniu poczekać aż mus się rozmrozi, żeby nie było w kremie kryształków lodu. Ja włożyłam naczynie blendera do ciepłej wody i cały proces przebiegł szybciej 🙂
- Po zblendowaniu maliny przecedzić przez sitko, żeby w kremie nie było pestek.
- Mascarpone, schłodzoną kremówkę i cukier puder zmiksować razem na gładką masę i dodać mus malinowy
- Całość wymieszać szpatułą
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki wg uznania.