Ciasto jogurtowe “chodziło” za mną już jakiś czas i w końcu postanowiłam je zrobić. Ciasto jest z tych łatwych i szybkich w wykonaniu, nie potrzeba do niego miksera. Nazywane jest czasami kubeczkowym ciastem jogurtowym, ponieważ do odmierzania składników służy nam kubeczek po jogurcie 🙂
Z tego co udało mi się znaleźć w internecie ciasto jogurtowe jest bardzo popularnym ciastem we Francji. Znalazłam nawet informację, że jest to ciasto które Francuzi pieką swoim dzieciom jako pierwsze ciasto. ktoś był? Potwierdza?
Z oryginalnego przepisu zmieniłam ilość cukru. Wszystkie jakie znalazłam miały od 2-3 kubeczków cukru. Wydawało mi się to strasznie dużo jak na takie małe ciasto. Ja dałam pół kubeczka i wg mnie jest to wystarczająca ilość. Ciasto jogurtowe jest wilgotne, lekkie i ma chrupiącą skórkę 🙂 nie można poprzestać na jednym kawałku. Ciasto można urozmaicić kawałkami czekolady, bakaliami lub owocami.
Poniższy przepis jest na formę o średnicy 23 cm. Jeśli posiadacie inną formę skorzystajcie z przelicznika foremek.
Do wykonania ciasta jogurtowego potrzebne będzie:
- mały jogurt naturalny (190-200g) *
- 3 kubeczki mąki
- 1/2 kubeczka cukru
- 1 kubek oleju roślinnego
- 3 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- cukier puder do dekoracji
- *po wyłożeniu jogurtu do miski kubek umyć, osuszyć i użyć do odmierzenia pozostałych składnikówNa zdjęciu jest duży jogurt, ale użyłam połowę, czyli 190g.
- Piec nagrzać do 180 stopni.
- Jogurt przełożyć do miski, przesiać do niego mąkę z proszkiem. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać na jednolitą masę
- UWAGA: ciasta nie można zbyt długo mieszać. Najlepiej zrobić do za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej. Jeśli zdecydujecie się na mikser to należy ciasto wymieszać na najniższych obrotach.
- Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej foremki. Jeśli użyjecie metalowej należy ją lekko natłuścić i posypać kaszką manną lub bułką tartą
- Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut lub do suchego patyczka. Jeśli użyjecie keksówki to czas pieczenia się wydłuży. Tak samo jeśli podwoicie składniki i użyjecie większej formy. Czas pieczenia może się wydłużyć nawet do godziny. Trzeba sprawdzać 🙂
- Po upieczeniu ciasto odstawić do ostudzenia
- Ponieważ użyłam formy od babki moje ciasto odwróciłam chrupiącą skórką w dół. Jeśli użyjecie tortownicę czy keksówkę nie musicie babki odwracać
-
Przed podaniem posypać cukrem pudrem, ja użyłam szablonu dla urozmaicenia wyglądu ciasta 🙂