ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe „chodziło” za mną już jakiś czas i w końcu postanowiłam je zrobić. Ciasto jest z tych łatwych i szybkich w wykonaniu, nie potrzeba do niego miksera. Nazywane jest czasami kubeczkowym ciastem jogurtowym, ponieważ do odmierzania składników służy nam kubeczek po jogurcie 🙂

Z tego co udało mi się znaleźć w internecie ciasto jogurtowe jest bardzo popularnym ciastem we Francji. Znalazłam nawet informację, że jest to ciasto które Francuzi pieką swoim dzieciom jako pierwsze ciasto. ktoś był? Potwierdza?

Z oryginalnego przepisu zmieniłam ilość cukru. Wszystkie jakie znalazłam miały od 2-3 kubeczków cukru. Wydawało mi się to strasznie dużo jak na takie małe ciasto. Ja dałam pół kubeczka i wg mnie jest to wystarczająca ilość. Ciasto jogurtowe jest wilgotne, lekkie i ma chrupiącą skórkę 🙂 nie można poprzestać na jednym kawałku. Ciasto można urozmaicić kawałkami czekolady, bakaliami lub owocami.

Poniższy przepis jest na formę o średnicy 23 cm. Można użyć tortownicę, formę do babki, formę kwadratową, prostokątną lub keksówkę o podobnych rozmiarach. Jeśli użyjecie większej formy należy zwiększyć ilość składników.

Do wykonania ciasta jogurtowego potrzebne będzie:

  • mały jogurt naturalny (190-200g) *
  • 3 kubeczki mąki
  • 1/2 kubeczka cukru
  • 1 kubek oleju roślinnego
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • cukier puder do dekoracji
  • *po wyłożeniu jogurtu do miski kubek umyć, osuszyć i użyć do odmierzenia pozostałych składnikówciasto jogurtoweNa zdjęciu jest duży jogurt, ale użyłam połowę, czyli 190g.
  1. Piec nagrzać do 180 stopni.
  2. Jogurt przełożyć do miski, przesiać do niego mąkę z proszkiem. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać na jednolitą masęciasto jogurtowe
  3. UWAGA: ciasta nie można zbyt długo mieszać. Najlepiej zrobić do za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej. Jeśli zdecydujecie się na mikser to należy ciasto wymieszać na najniższych obrotach.
  4. Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej foremki. Jeśli użyjecie metalowej należy ją lekko natłuścić i posypać kaszką manną lub bułką tartąciasto jogurtowe
  5. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut lub do suchego patyczka. Jeśli użyjecie keksówki to czas pieczenia się wydłuży. Tak samo jeśli podwoicie składniki i użyjecie większej formy. Czas pieczenia może się wydłużyć nawet do godziny. Trzeba sprawdzać 🙂
  6. Po upieczeniu ciasto odstawić do ostudzeniaciasto jogurtowe
  7. Ponieważ użyłam formy od babki moje ciasto odwróciłam chrupiącą skórką w dół. Jeśli użyjecie tortownicę czy keksówkę nie musicie babki odwracaćciasto jogurtowe
  8. Przed podaniem posypać cukrem pudrem, ja użyłam szablonu dla urozmaicenia wyglądu ciasta 🙂

    SMACZNEGO!!!ciasto jogurtowe

ciasto jogurtowe

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *