Tartaletki, czyli mini tarty. Dzisiaj tartaletki z jabłkiem i kruszonką. Tego typu ciastko nadaje się na imprezy i nie tylko.
Tradycyjne kruche tartaletki z jabłkiem i kruszoną – czy może być coś lepszego? Niby takie proste, oklepane, ale wyobraźcie sobie ciastko na kruchym spodzie z jabłkami pachnącymi cynamonem i maślaną, chrupiącą kruszonką. Mmm… 🙂 To co? Robimy? 😀
Poniższy przepis jest na 6 sztuk o średnicy 12cm.
Przepis na kruszonkę możecie znaleźć tutaj
Kruchy spód:
- 250 gramów masła
- 2 szklanki mąki
- 2 żółtka
Nadzienie:
- 6 jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Mąkę należy posiekać z zimnym masłem
- Dodać żółtka
- Zagnieść ciasto – nie za długo, ponieważ kruche ciasto “nie lubi” ciepłych rąk 🙂 Z ciasta uformować wałek, zawinąć w folię i na 30 minut odłożyć do lodówki
- Po 30 minutach ciasto przełożyć do foremek i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut. Spody powinny się delikatnie podpiec. Nie trzeba stosować żadnych obciążników – ciasto nie rośnie
- Jabłka należy obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać cynamon i cukier waniliowy.
- Jabłka przełożyć na podpieczone spody i posypać kruszonką
- Tartaletki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, aż kruszonka się zarumieni
Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂