Przed Wami tarta sernikowa. Ciasto w sam raz jako coś słodkiego na sobotni wieczór lub do niedzielnej kawy.
Dzisiejsze ciasto to tarta sernikowa na kakaowym, kruchym spodzie. Kruchy spód i puszysta masa serowa rozpływająca się w ustach. Połączenie wręcz idealne 🙂 Do wykonania tej tarty użyłam foremki o średnicy 26 cm. Jeśli posiadacie inną formę skorzystajcie z przelicznika foremek.
Do wykonania spodu potrzebne będą:
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 125 gramów masła
- 2,5 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Całość należy zagnieść na stolnicy na kruchy spód i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyłożyć na formę do tarty. Mi zazwyczaj zostaje trochę ciasta – odkładam je do zamrażalnika i kruszę na wierzchu.
Masa serowa:
- 400 gramów zmielonego twarogu (jeśli nie macie maszynki do mielenia można twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub przetrzeć drewnianą łyżką przez durszlak 😉 )
- 3 białka – z nich będzie ubita piana
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 paczki budyniu śmietankowego
- 75 gramów masła
- odrobina proszku do pieczenia – na czubku łyżeczki
- sok z cytryny
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Masło utrzeć z sypkimi składnikami dodając żółtka. Należy ucierać, aż nie będziemy czuć kryształków cukru.
- Powyższą masę należy wymieszać z twarogiem. Jeśli lubicie sernik z rodzynkami należy je dodać teraz – przed pianą z białek.
- Z białek ubić sztywną pianę i dodać ją do twarogu – należy mieszać powoli łyżką i nie za długo, żeby masa nie usiadła.
- Całość należy wylać na wcześniej przygotowaną formę ze spodem. I jeśli zostało Wam ciasto ze spodu to ozdobić górę sernika.
Piec przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.