Dzisiaj postanowiłam zaserwować moim gościom tartę czekoladowo-pomarańczową.
Tarta jest pyszna, szybka i prosta w wykonaniu na kruchym spodzie z czekoladowo-pomarańczowym ganache. Ciastko zdecydowanie dla zwolenników czekolady 🙂 Tarta czekoladowo-pomarańczowa sprawdzi się na jesienne popołudnia, które są przed nami.
Składniki na formę 35 x 11 cm: Jeśli posiadacie inną formę skorzystajcie z przelicznika foremek.
Ciasto:
- 150 gramów mąki
- 80 gramów masła
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka słodkiej śmietany
- starta skórka z połowy pomarańczy (pomarańczę należy wcześniej sparzyć)
Jeśli macie okrągłą formę do tart o średnicy około 26 cm należy użyć 200 gramów mąki i 120 gramów masła. Reszta składników bez zmian.
Krem ganache:
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 gramów gorzkiej, dobrej jakości czekolady (70%) o smaku pomarańczowym (można użyć zwykłej gorzej czekolady 70% i dodać więcej skórki z pomarańczy)
- starta skórka z połowy pomarańczy
Do okrągłej formy o średnicy 26 cm potrzebujecie 300 ml śmietany i 300 gramów czekolady.
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
- Składniki na spód zagnieść, uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Pamiętajcie, aby ciasta nie ugniatać za długo, ponieważ zrobi się gumowate
- Śmietanę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i wrzucić czekoladę. Wymieszać aż do rozpuszczenia czekolady. Dodać skórkę z pomarańczy. Krem odstawić do ostudzenia
- Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować i wyłożyć na formie. Ciasto nakłuć widelcem
- Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać groch, ryż lub ceramiczne kulki do tzw. „pieczenia na ślepo”. Obciążniki sprawią, że ciasto nie urośnie, a brzegi nie opadną.
- Tak przygotowane ciasto piec w temperaturze 175 stopni przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 25 minut.
- Po upieczeniu ciasto odstawić do ostudzenia i przełożyć na paterę lub talerz
- Ostudzony krem wylać na ciasto i całość schłodzić w lodówce. Zarówno przed podaniem jak i po tartę przechowywać w lodówce
- Przed podaniem tartę ozdobić pomarańczami