Świąteczne kruche ciastka na pierwszy rzut oka nie mają nic wspólnego ze świętami. Nie ma w nich typowych dla Bożego Narodzenia przypraw, a jednak mi się kojarzą z grudniem i świętami bardziej niż makowiec 🙂
Już Wam mówię dlaczego. W moim rodzinnym domu mama robiła te ciasteczka zawsze w grudniu, gdy wyrabiała ciasto dojrzewające na pierniki (przepis na pierniki też niebawem pojawi się na blogu). Mama piekła te ciastka, żeby umilić nam czas oczekiwania na pierniczki. Z czasem zaczęła je robić typowo na święta i obecnie są bardziej rozchwytywane w mojej rodzinie niż pierniki 🙂 I pomimo “normalności” tych ciastek nie były i nie są pieczone w ciągu roku. Taka nasza rodzinna świecka tradycja 🙂
Zachęcam do zrobienia tych ciastek na święta i nie tylko. Jedna uwaga – ciasto nie nadaje się za bardzo do foremek typu “stemple”, ponieważ ciasto rośnie i kształty znikają. Sprawdzałam 🙂 Jeśli poszukujecie ciastek do stemplowania to idealne będzie ciasto, które znajdziecie tutaj.
Na świąteczne kruche ciastka potrzebne będzie:
- 1/2 kg mąki
- 200 gramów kostka masła
- 1/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- płaska łyżeczka amoniaku
- 50 ml ciepłego mleka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 białko do posmarowania ciastek
- cukier do dekoracji – idealny był by cukier gruboziarnisty, ale można użyć zwykłego
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- W ciepłym mleku rozmieszać amoniak.
- Masło posiekać nożem razem z mąką, dodać resztę składników i wyrobić ciasto.
- Wyrobione ciasto zawinąć w folię lub pod przykryciem i włożyć do lodówki na 30 minut
- Piec włączyć na 190 stopni, góra/dół.
- Po wyjęciu ciasta z lodówki posypać stolnicę mąką, wyłożyć ciasto, rozwałkować grubość około 5mm i wykrawać ciastka
- Przed włożeniem do pieca ciastka posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem. Piec około 10-12 minut, aż się ciasteczka zarumienią.
- Po upieczeniu ciasta wyłożyć do ostudzenia. Na zdjęciu poniżej są wszystkie ciasta, które wyszły z podanej porcji
- Ciastka przechowywać w zamkniętym pojemniku. Tak przechowywane ciastka można trzymać około 2 tygodni, ale czy tyle wytrzymają? 🙂