Sernik jajko sadzone to sernik z zimno, na spodzie z biszkoptów z dodatkiem brzoskwiń i przeźroczystej galaretki. Kawałek ciasta wygląda jak sadzone jajko.
Sernik jajko sadzone nie wymaga pieczenia. Można co prawda na spód upiec biszkopt ale z powodzeniem sprawdzą się okrągłe biszkopty – tak jest w moim przepisie lub herbatniki.Sernik jest prosty w wykonaniu, a efekt końcowy zaskoczy niejednego 🙂 Ciasto wygląda jak blacha jajek sadzonych. Sernik nadaje się nie tylko na Wielkanoc. Każdemu miłośnikowi serników na pewno zasmakuje. Poniższy przepis jest na blaszkę o wymiarach 24 x 34cm. Jeśli posiadacie inną formę skorzystajcie z przelicznika foremek.
Do przygotowania sernika jajko sadzone potrzebne będzie:
- 250 gramów okrągłych biszkoptów
- 500 gramów twarogu (trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka)
- 500 gramów serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki
- sok z połowy cytryny
- 2 galaretki (jedna przeźroczysta, druga może być cytrynowa lub przeźroczysta)
- 1 łyżeczka żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
- brzoskwinie z puszki – ja użyłam owoców z dwóch puszek o pojemności 850 ml i kilka połówek mi zostało)
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzic pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Brzoskwinie wyłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć syrop.
- Cytrynową galaretkę lub jedną z przeźroczystych rozpuścić w 200 ml gorącej wody – będzie ona dodana do masy serowej. Galaretkę przestudzić do temperatury pokojowej, ale należy pilnować aby nie stężała.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na to poukładać biszkopty. W większe wolne przestrzenie poukładałam kawałki biszkoptów.
- Twaróg, mascarpone i cukier puder wymieszać mikserem – końcówka do ubijania białek.
- Do masy dodać śmietanę kremówkę i ubijać aż masa zgęstnieje.
- Do masy serowej cienkim strumieniem wlać galaretkę cały czas miksując.
- Na koniec dodać wyciśnięty sok z połowy cytryny
- Masę serową przelać na biszkopty. Od razu poukładać połówki brzoskwiń.
- Ciasto odłożyć do lodówki.
- Przeźroczystą galaretkę + żelatynę rozpuścić w 500ml gorącej wody. Odstawić do przestudzenia.
- Przestudzoną galaretkę przelać na ciasto. Brzoskwinie mogą wystawać nad galaretkę.
- Ciasto powinno się chłodzić około 4-5 godzin w lodówce.
- Przed podaniem ciasto można posypać posiekanymi pistacjami lub czekoladą – uzyskamy efekt posypania szczypiorkiem lub pieprzem 🙂
- Ciasto kroić tak, aby była cała brzoskwinia.
SMACZNEGO 🙂