Rogaliki z ziemniaków to sposób, gdy zostały ziemniaki z obiadu. Są pyszne w smaku, coś pomiędzy rogalikami drożdżowymi a kruchymi. Przepis warty wypróbowania.
Przepis na rogaliki z ziemniaków znalazłam u mojej mamy w zeszycie z przepisami jako wycinek z jakieś gazety sprzed lat. Zaintrygował mnie ten przepis i postanowiłam z ciekawości upiec te rogaliki. Ich zaletą jest brak cukru w cieście. Słodycz rogalikom daje nadzienie (tutaj dowolnie, co lubicie: dżem, konfitura, mus jabłkowy, budyń czy krem czekoladowy lub orzechowy) oraz cukier puder, którym są posypane. Przepisy na moje rogaliki kruche i drożdżowe znajdziecie tutaj i tutaj.
Z poniższego przepisu wyszło około 22szt rogalików wycinanych wałkiem do rogali.
Do wykonania rogalików potrzebne będzie:
- 450 gramów ugotowanych ziemniaków
- 450 gramów mąki
- 150 gramów zimnego masła
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- nadzienie (u mnie jabłka starte na grubych oczkach posypane cynamonem), cukier puder do posypania rogali
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę lub utłuczone tłuczkiem do ziemniaków.
- Piec rozgrzać do 180 stopni.
- Wszystkie składniki przełożyć na stolnicę posiekać nożem, po czym zagnieść na gładkie ciasto.
- Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 5 mm. W razie potrzeby podsypać mąką.
- Z ciasta wyciąć trójkąty, nałożyć nadzienie i zawinąć na kształt rogala.
- Rogale odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Przed włożeniem do piekarnika posmarować rogale mlekiem lub rozbełtanym białkiem, ale nie jest to konieczne.
- Rogaliki piec w temperaturze 180 stopni, grzała góra-dół przez około 15-20 minut. Powinny nabrać złotego koloru.
- Gdy rogaliki ostygną posypać je cukrem pudrem lub polukrować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.
SMACZNEGO 😀