Dzisiejszy przepis – racuchy z kaszy manny powstał dzięki mojemu synkowi 🙂
Co prawda nie on robił je robił, ale żeby mu urozmaicać posiłki i zachęcać do samodzielnego jedzenia wymyślam różne placuszki czy babeczki. Chętnie po nie sięga i próbuje, a ja dzięki temu mogę mu podawać różne dobre i zdrowe rzeczy. Jeśli zwykła kaszka zaczyna się nudzić czas na racuchy z kaszy manny z jabłkiem. Racuchy są puszyste, pachnące jabłkiem i cynamonem. Po prostu są pyszne, zdrowe i bez cukru. Koleją przewagą tych racuchów nad klasycznymi jest fakt, że te smażymy na suchej patelni.
Z poniższego przepisu wychodzi około 12 racuchów o średnicy 10 cm:
- jogurt naturalny
- szklanka kaszy manny
- 1 jajko
- średniej wielkości jabłko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczeniaJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Kaszkę mannę wymieszać z jogurtem i odstawić na 20-30 minut, aby kaszka napęczniała.
- Jabłko obrać, pozbawić gniazda nasiennego i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wymieszać z cynamonem i cukrem wanilinowym.
- Żółto oddzielić od białka. Żółtko dodać do jogurtu z kaszką.
- Gdy kaszka napęcznieje dodać jabłko i wymieszać
- Białko ubić na sztywną pianę i dodać do kaszki. Dokładnie wymieszać
- Racuchy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na rumiany kolor
- Podawać same, z miodem, ze świeżymi owocami lub domowymi przetworami (dżemy, konfitury)
SMACZNEGO! 🙂