Prosty przepis na racuchy na maślance, robi się je dosłownie w kilka minut, a placuszki wychodzą puszyste i smaczne.
Racuchy na maślance to prosty przepis na pyszne śniadanie czy podwieczorek. Szczególnie teraz, gdy powoli zaczynają pojawiać się owoce. Racuchy można podawać również z lubioną konfiturą lub dżemem, można polać czekoladą, syropem klonowym lub miodem. Poniższy przepis jest na 2-4 porcje.
Do wykonania racuchów na maślance potrzebne będzie:
- 200 gramów maślanki
- 150 gramów mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- opcjonalnie: ulubione owoce, dżem lub to z czym mamy ochotę zjeść racuchy
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Do miski przełożyć maślankę, jajka i cukier i wymieszać rózgą kuchenną.
- Do maślanki z jajkami dodać mąkę, proszek, sodę i oliwę i dokładnie wymieszać.
- Ciasta nie mieszać za długo, tylko do uzyskania gładkiej masy.
- Racuchy smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku oliwy.
- Ciasto wykładać łyżką, należy zachować odstępy ponieważ racuchy urosną.
- Każdy placuszek smażyć do zarumienienia z obu stron.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO
Podsumowanie
Przepis
Racuchy na maślance
Autor
Asia
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity