Przekąski z ciasta francuskiego to propozycja na coś szybkiego nadającego się na spotkania w mniejszym lub większym gronie.
Niby nic takiego, ale fantazyjnie zawinięte, z ulubionym nadzieniem, podawane na zimno lub ciepło mogą być ciekawym dodatkiem do imprezy 🙂 Moje dzisiejsze przekąski z ciasta francuskiego pokazałam z nadzieniem z jabłek, ale możecie wykorzystać co chcecie. Nadzienie może być na słodko lub na słono.
Jeśli nie chcecie używać gotowego ciasta francuskiego, to możecie takie przekąski wykonać z ciasta drożdżowego. Do tego typu ciastek nadaje się ciasto z przepisu na makową gwiazdę lub na drożdżowe rogaliki.
Na swojej stronie pokazywałam już róże, które są równie efektowne z szynką lub boczkiem.
W dzisiejszym wpisie chciałabym pokazać jak w prosty sposób przygotować przekąski z ciasta francuskiego, które swoim wyglądem ozdobią nasz stół 🙂
Do wykonania przekąsek z ciasta francuskiego potrzebne będzie:
- ciasto francuskie (lub wspomniane ciasto drożdżowe)
- farsz słodki lub słony – u mnie jabłka, cynamon i cukier waniliowy
Do wykonania poniższego wykorzystałam 2 płaty ciasta. Na jednym płacie talerzem wycięłam koło i podzieliłam go na 4 części. Z pozostałego ciasta wycięłam kwadraty 10×10 cm. Z jednego płata wyszło mi 8 takich kwadracików.
Poniżej cztery propozycje jak można zawinąć ciasto.
- Ciasto, z którego było wycięte koło podzielić na 4 części. Na każdym kawałku zrobić dwa nacięcia wzdłuż prostych boków. Na środku ułożyć farsz. Prawy narożnik ciasta przełożyć na lewą stronę, a lewy narożnik na prawą. Dół ciasta docisnąć
- Kwadrat ciasta złożyć w trójkąt i naciąć wzdłuż boków. Ciasto rozłożyć, na środku położyć farsz. Tutaj również prawą stronę należy przełożyć na lewą, a lewą na prawą
- Ciasto naciąć w narożnikach (mniej więcej 1 cm od krawędzi) – jak na zdjęciu poniżej. Na środku położyć farsz. Dwa przeciwległe narożniki ciasta należy skleić na środku. Pozostałe dwa również.
- Każdy bok ciasta naciąć w połowie jego długości na na około 3 cm. Na środku ułożyć farsz. Narożniki złożyć do środka. Boki uzyskanego w ten sposób trójkąta skleić ze sobą – zdjęcie nr 3. Czynność należy powtórzyć z każdym z narożników
Takie ciastka przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym białkiem i jeśli są na słodko to można posypać cukrem kryształem. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 15-18 minut.
SMACZNEGO!
Spodobały mi się ciastka francuskie. Spróbuję zrobić podobne. Dzięki za inspirację.