Przeglądając Internet w poszukiwaniu przepisów często trafiałam na ciasteczka – popękane kulki, obtoczone cukrem pudrem. W końcu stwierdziłam, że trzeba to sprawdzić.Wybór padł na popękane cytrynowe ciasteczka.
Popękane cytrynowe ciasteczka są miękkie w środku i chrupiące na wierzchu. Kluczem do sukcesu – czyli do tego, aby ciastka były popękane jest mocno schłodzone ciasto. Przyznam Wam, że zanim wyłożyłam całość na blachę to wygięłam dwie łyżeczki 🙂 Jeśli będziecie robić popękane ciasteczka radzę użyć “pancernej” łyżeczki lub po prostu takiej, której Wam nie będzie szkoda 😉
Do upieczenia popękanych cytrynowych ciasteczek potrzebne są:
- 100 g białej czekolady
- 1/3 kostki masła
- 1/4 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 cytryna – skórka z całej, sok z połowy
- szczypta soli
- cukier puder do obtaczania
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Czekoladę oraz masło należy rozpuścić na parze i odstawić do ostudzenia. Jeśli czekolada nie połączy się z masłem nie należy się tym przejmować 😉
- Jajka należy ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy należy dodać startą skórkę z cytryny i sok.
- Nie przerywając miksowania porcjami dodać czekoladę z masłem.
- Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą dodać do masy.
- Ciasto powinno być zwarte.
- Gotowe ciasto należy zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki lub na kilka godzin do zamrażalnika. Ja robię ciasto dzień wcześniej wieczorem i odkładam na noc do lodówki.
- Ze schłodzonego ciasta odrywamy po kawałku i formujemy kuki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – w odległości 5 cm – ciastka trochę urosną.
- Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.
Jeśli kolejna partia ciastek będzie gotowa wcześniej należy przechowywać ją w lodówce do czasu wstawienia do piekarnika.
Ciastka należy przechowywać w zamkniętym pojemniku – wtedy dłużej zachowają świeżość.
Z powyższej porcji wychodzi 25-30 sztuk ciastek.