Piernik jest łatwy i szybki w wykonaniu, ciasto nie wymaga leżakowania. Po upieczeniu jest miękki i pachnący przyprawami korzennymi.
Przepis na piernik jest szybki i nieskomplikowany. Można go upiec w ostatnim momencie, np. w wigilijny poranek. W całym domu będzie pachnieć przyprawą korzenną 🙂 Ciasto jest bardzo aromatyczne i wilgotne. To pierwsze zawdzięcza przyprawom korzennym, natomiast to drugie uzyskujemy dzięki dodaniu do ciasta powideł śliwkowych. Mój piernik jest dość ciemny ponieważ dodałam ciemne kakao. Można pominąć ten składnik, wtedy ciasto będzie miało kolor jasnobrązowy od cynamonu i przypraw korzennych. Gotowe ciasto można przełożyć powidłami śliwkowymi.
Kupując przyprawę korzenną sprawdźcie skład. Powinny być same przyprawy bez dodatku cukru, mąki czy kakao.
Do przygotowania tego piernika nie jest potrzebny mikser. Całość robi się w jednym garnku. Przepis jest na keksówkę o wymiarach około 30cm x 10cm. Jeśli posiadacie inną formę skorzystajcie z przelicznika foremek.
Do wykonania piernika potrzebne będzie:
- 125 gramów masła
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 300 gramów mąki pszennej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 90 gramów cukru
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżeczki przyprawy korzennej
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kawy zbożowej
- do dekoracji: tabliczka czekolady, 4 łyżki słodkiej śmietany
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Piec nagrzać to temperatury 180 stopni.
- Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masło z cukrem umieścić w garnku z grubym dnem i podgrzewać na małym ogniu. Masło i cukier muszą się rozpuścić.
- Dodać miód, kakao, przyprawę korzenną, powidła i cynamon.
- Całość podgrzewać przez około minutę na małym ogniu, cały czas mieszając.
- Masę zdjąć z pieca i odstawić na 5 minut.
- Do masy dodać sodę oczyszczoną, kawę zbożową, mleko oraz rozbełtane jajka.
- Całość dokładnie wymieszać spatułą lub rózgą kuchenną.
- Na samym końcu dodać przesianą mąkę. Całość wymieszać na gładką masę.
- Ciasto na piernik wylać do wcześniej przygotowanej foremki.
- Piernik piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut, aż do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto wyjąć i odstawić do przestudzenia.
- Czekoladę roztopić ze śmietaną nad kąpielą wodną i udekorować piernik.
SMACZNEGO 🙂
[…] przepis na świąteczne wypieki na “ostatni moment” (na blogu jest już błyskawiczny piernik ) oraz dla osób, które nie chcą lub nie lubą robić tradycyjnych […]