Owsiane ciasteczka z jabłkiem i cynamonem to kolejna propozycja z cyklu “szybko, smacznie i bezproblemowo”. Całość – przygotowanie i pieczenie tych pysznych, aromatycznych ciastek nie zawiera więcej niż 45 minut. Do ich upieczenia nie potrzebny jest mikser. Wystarczy miska i łyżka 🙂
Przeglądając moje przepisy można zauważyć, że często pojawiają się w nich jabłka. Jeśli jakieś ciasto jest na owocach i można je zastąpić jabłkami to ja to zrobię 🙂 Do jabłek pałam miłością ogromną już od małego i uwielbiam je pod każdą postacią. Dlatego kolejny przepis z tym, a nie innym owocem.
Przepis, który dzisiaj zobaczycie znalazłam na stronie Kwestia smaku, a konkretnie tutaj. W swoim przepisie dałam zdecydowanie mniej miodu, bo dwie łyżki, czyli około 30ml, zamiast 110ml jak w oryginale. Ciasto jak dla mnie było idealne jeśli chodzi o słodycz 🙂
Owsiane ciasteczka z jabłkiem i cynamonem są mięciutkie w środku, lekko chrupiące na wierzchu. Dzięki dodanemu cynamonowi są bardzo aromatyczne, a podczas pieczenia zapach roznosi się po całym domu.
Ciasteczka te mają jeszcze jedną, moim zdaniem ogromną zaletę – brak cukru 🙂 Dzięki temu mamy pyszną przekąskę, którą możemy podjadać bez wyrzutów sumienia. Ponadto są idealne dla dzieci. Z powodzeniem można zaserwować ten smakołyk swoim pociechom do szkoły 🙂
Do wykonania owsianych ciasteczek potrzebne będzie (z poniższego przepisu wyszło mi 17szt ciastek):
- 1 szklanka płatków owsianych
- 90 gramów mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki miodu
- 75 gramów masła
- 1 jabłkoJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- na zdjęciu jest jedno jajko, drugie dodałam po wymieszaniu ciasta – stwierdziłam, że jest “za suche” 🙂
- Masło roztopić i ostudzić.
- Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
- Płatki, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon wymieszać w misce
- Jajka, miód, przestudzone masło i cukier waniliowy wymieszać i dodać do suchych składników. Całość dokładnie wymieszać
- Ciasto odstawić na 15 minut do lodówki. W tym czasie piec nagrzać do 170 stopni (grzałka góra/dół). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto wyjąć z lodówki, dodać jabłko i dokładnie wymieszać.
- Ciasto wykładać na blachę łyżką formując ładne, okrągłe ciasteczka 🙂
- Piec przez 10-13 minut. Ja swoje piekłam przez 13 minut, po czym dosłownie przez 2 minuty włączyłam termoobieg.
- Ciastka wyjąć, zostawić do przestudzenia, a później już tylko delektować się ich smakiem 🙂
Ciastka przechowywać w zamkniętym pojemniku, ale zapewniam Was – nie zostaną tam na długo 😀