Naleśniki z serem i owocami to danie na słodko z białym serem, które można podawać jako obiad lub na deser. Przepis, który dzisiaj przedstawię kojarzy mi się z rodzinnym domem i latem 🙂 Takie naleśniki robiła moja mama gdy byliśmy z rodzeństwem mali.
Z dobrymi naleśnikami kojarzą mi się trzy miejsca:
- Dom rodzinny – wiadomo, że mamine jedzenie jest najlepsze 🙂
- Bar Omega w Giżycku – naleśniki z jabłkami i bitą śmietaną. Takie proste, a w pamięci zapadło 🙂 Jeśli będziecie na Mazurach w okolicach Giżycka to polecam 😉
- Co prawda nie na słodko, ale w mojej poprzedniej pracy w stołówce zawsze w piątek były 4 rodzaje naleśników (3 rodzaje na słono i 1 na słodko) i właśnie jedna z tych słonych wersji, a raczej ostrych była moją ulubioną – naleśniki po meksykańsku do tego polane sosem jogurtowo-czosnkowym 🙂
Aż mi ślinianki zaczęły mocniej pracować jak pisałam te trzy punkty. Wracając do przepisu – dzisiaj ten pierwszy, domowy, czyli naleśniki z serem i owocami.
Do wykonania około 8 sztuk naleśników (średnica patelni 20cm) potrzebne będzie:
- 500 ml mleka
- 250 gramów mąki wrocławskiej lub tortowej (typ od 400 do 500, wyższe typy są do bardziej “ciężkich” ciast)
- 1 i 1/2 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka ciemnego kakao – opcjonalnie
Do nadzienia:
- 250 gramów twarogu (kostka)
- trochę mleka
- 1 płaska łyżka cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka masła
- ulubione owoce
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Mleko, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i część mąki wymieszać mikserem lub za pomocą rózgi kuchennej. Dodawać porcjami mąkę. Ciasto powinno być gęste, ale lejące. Ja 1/3 ciasta odlałam i dodałam 1 łyżeczkę ciemnego kakao
- Ciasto dokładnie wymieszać (jeśli zostaną grudki, można przelać ciasto przez sitko) i przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
- W tym czasie przygotować nadzienie – twaróg przecisnąć przez praskę lub rozgnieść widelcem, dodać masło i trochę mleka oraz cukier wanilinowy. Dodać cukier wg uznania
- Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki z obu stron. Ja smażę na suchej, teflonowej patelni, bez dodatku oleju.
- Po usmażeniu przełożyć naleśniki przygotowanym serkiem
- Podawać z ulubionymi owocami
Podsumowanie
Przepis
Naleśniki z serem i owocami
Autor
Asia
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
2 Review(s) Based on
[…] Jeśli lubicie naleśniki to te gofry są dla Was. Gofry naleśnikowe są puszyste, jeśli macie gofrownicę o dużej mocy to wyjdą chrupiące z wierzchu. Idealnie się sprawdzą jako śniadanie czy podwieczorek dla dzieci. Do zrobienia ciasta można użyć miksera, ale nie jest to konieczne. Do wymieszania można użyć rózgi kuchennej. Przepis na poniższe ciasto do gofrów wzięłam z mojego przepisu na naleśniki. […]
Zapraszam do wypróbowania 🙂
MMM.. wygląda obłędnie!