Naleśniki budyniowe są bardzo delikatne i elastyczne. Jeśli macie ochotę na naleśniki bez jajek to ten przepis jest dla Was.
Naleśniki budyniowe są świetnym pomysłem dla osób, które nie jedzą jajek lub które jajek jeść nie mogą a mają ochotę na naleśniki. Są też idealne w przypadku gdy macie ochotę na naleśniki a nie ma w domu jajek. Naleśniki robi się szybko, po usmażeniu są delikatne i elastyczne. Można je podawać z owocami, ulubionym serkiem, czekoladą lub bitą śmietaną. Z poniższego przepisu wychodzi około 10 sztuk naleśników smażonych na patelni o średnicy 28cm.
Do wykonania naleśników potrzebne będzie:
- 2 budynie śmietankowe – bez cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki
- 2 płaskie łyżki cukru
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Wszystkie składniki : budyń, mąkę, mleko, wodę, olej i cukier dokładnie wymieszać. Można to zrobić za pomocą miksera lub rózgi kuchennej.
- Ciasto nie powinno mieć grudek. Jeśli nie uda Wam się dokładnie rozmieszać mąki z budyniem ciasto należy przelać przez sitko.
- Gotowe ciasto jest rzadkie – rzadsze niż na tradycyjne naleśniki. Takie ma być, nie należy dosypywać mąki.
- Za pomocą małej chochli odmierzać porcję na naleśniki.
- Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni, bez oleju.
- Ciasto powinno się rozpłynąć po całej powierzchni patelni
- Smażyć około minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
- Naleśniki podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO 🙂