Makowa gwiazda to moja kolejna propozycja na świąteczny stół. Jest to połączenie ciasta drożdżowego i masy makowej. Ciasto jest proste w wykonaniu, a efekt końcowy jest piorunujący i idealnie wpasowuje się w świąteczne klimaty.
Przepisów na tego typu ciasto jest pełno w internecie. Ja postanowiłam lekko zmodyfikować ciasto na rogaliki i tak oto powstała moja makowa gwiazda. Ciasto zrobiłam z okazji Bożego Narodzenia jednak nie tylko makiem można je przełożyć. Gwiazda (czy też poza grudniem – kwiatek 😉 ) świetnie smakuje i wychodzi z masą serową, kremem orzechowo-czekoladowym czy ulubionym dżemem. Ale skoro święta tuż, tuż to tradycyjnie będzie makowiec.
Ciasto można wyrobić mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego lub można wyrobić ciasto ręką.
Do wykonania makowej gwiazdy potrzebne będzie:
- 500 gramów mąki
- 1 paczka – 8 gramów suchych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 2 żółtka – białka zostawić do posmarowania ciasta
- 125 gramów masła – roztopić
- 200 ml ciepłego mleka
- 1 puszka gotowej masy makowejJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Masło roztopić, nie gotować. Zostawić do lekkiego wystudzenia. Mleko podgrzać.
- Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać cukier, żółtka oraz przestudzone masło. Zacząć wyrabiać ciasto i powoli dodać mleko.
- Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie i sprężyste – musi odchodzić od końcówki miksera lub ręki
- Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
- Po godzinie ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i lekko wyrobić. Podzielić na 4 części.
- Rozwałkować pierwszy kawałek i przełożyć go na papier do pieczenia. Spodem od tortownicy odcisnąć okrąg. Na tym spodzie będzie się później piekło ciasto. Ja użyłam tortownicy o średnicy 28cm.
- Na zaznaczonym obszarze rozprowadzić 1/3 masy makowej.
- Rozwałkować kolejną część ciasta i ułożyć na maku. Znowu odcisnąć okrąg tortownicą, nałożyć mak i tak jeszcze raz 🙂 Na ostatnim kawałku ciasta maku nie kładziemy
- Na górę przyłożyć tortownicę i nożem odkroić zbędne fragmenty ciasta. Ciasto na papierze przełożyć na spód tortownicy.
- Na samym środku odcisnąć szklanką koło. Ciasto przekroić nożem na dwie części, potem je również na 2. Powstałe ćwiartki znowu dzielimy na pół, a następnie raz jeszcze. Powinno powstać 16 kawałków. Dwa sąsiadujące paski skręcamy dwa razy wokół własnej osi. Tak zrobić z pozostałymi paskami. Końcówki każdej pary zawinąć pod spód.
- Powyższy punkt możecie zobaczyć na filmiku 😉 –> Makowa gwiazda
- Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut. Po około 15 minutach należy sprawdzić czy ciasto nie zarumieniło się za bardzo. Jeśli tak, ciasto przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, żeby się nie spaliło. Moje piekło się 35 minut z czego ostatnie 10 pod folią
- Przed podaniem polać lukrem.
Ja robiłam na samym spodzie tortownicy.
Mam pytanie: czy ciasto przed pieczeniem wkładamy do blachy? Czy zostawiamy na samym spodzie?