Korzenna babka jogurtowa to lekkie, wilgotne ciasto z przyprawami które powoli wprowadzają nas w nastrój świąteczny 🙂
Ciasto jest szybkie i proste w przygotowaniu. Samo przygotowanie to około 10-15 minut pracy i do jego wykonania nie jest potrzebujecie miksera. Dzięki przyprawom korzennym babka pachnie jak piernik. Korzenna babka jogurtowa to moim zdaniem świetna propozycja do grudniowej kawy albo na mikołajki, żeby zacząć się wprowadzać w świąteczny nastrój pachnący cynamonem, goździkami, imbirem i gałką muszkatołową. Do wykonania mojej babki użyłam foremki w kształcie choinki (długość 24 cm, wysokość 7 cm). Ciasto możecie wykonać w keksówce o wymiarach około 30cm x 10cm. Jeśli posiadacie inną formę skorzystajcie z przelicznika foremek.
Do wykonania tego ciasta potrzebne będzie:
- 250 gramów gęstego jogurtu (może być grecki)
- 220 gramów mąki tortowej
- 150 ml oleju roślinnego
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżeczki przypraw korzennych
- do dekoracji: cukier puder lub czekolada i orzechy (migdały lub włoskie)Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Przede wszystkim wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dzięki temu podczas mieszania ciasto się nie zważy.
- Piec nagrzać do temperatury 175 stopni.
- Przygotować formę – wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem boki. Ja moją formę zabezpieczyłam folią, ponieważ nie dochodzi ona szczelnie do dna tortownicy i trochę się obawiałam, że ciasto wypłynie bokami. Okazało się, że ciasto wypłynęło ale nieznacznie.
- Mokre składniki (miód, jajka, olej i jogurt) wymieszać do połączenia składników.
- Suche (mąka, przyprawy, kakao, proszek i sodę) przesiać i do przesianych dodać cukier
- Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać rózgą kuchenną. Bardzo ważne jest, aby mieszać w jednym kierunku tylko do połączenia składników, ponieważ chaotyczne i zbyt długie mieszanie spowoduje, że ciasto będzie zbite i gumowate.
- Gotowe ciasto przełożyć do formy i wyrównać
- Ciasto piec przez około 40 minut (może wyjść trochę więcej) do tzw suchego patyczka.
- Po upieczeniu odstawić do wystudzenia
- Ostudzoną babkę wyjąć z formy i udekorować cukrem pudrem lub roztopioną czekoladą i orzechami.