Dzisiaj jedno z moich ulubionych, mlecznych śniadań z dzieciństwa – kaszka manna na mleku.
Pamiętam, że w dzieciństwie najpierw jadłam samą kaszkę, beż dodatków. Był nawet taki czas, że po zastygnięciu ktoś (zazwyczaj mama) musiała mi zdjąć ten “kożuch”, bo ja go traktowałam jak ten na mleku 🙂 Z czasem się do niego przekonałam – do tego na kaszce, bop tego z mleka nadal nie jadam. Z czasem przekonałam się do jedzenia kaszki z dodatkami i zaczęłam jeść kaszkę mannę z sokiem malinowym domowej roboty. Kaszka manna na mleku to pyszne i sycące śniadanie, a trochę chyba zapomniane na rzecz płatków z mlekiem. A szkoda, bo kasza manna jest lekko strawna i bogata w składniki odżywcze dlatego jest dobra zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci.
Dzisiaj proponuję Wam z owocami sezonowymi lub z sokiem (ja mam malinowy zrobiony przez moją mamę 🙂 )
Do przygotowania trzech porcji kaszki potrzebne jest:
- 0,5 litra mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
- owoce sezonowe (jagody, maliny, jeżyny), sok malinowy lub cynamonJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Mleko z cukrem lub miodem zagotować.
- Do wrzącego mleka wsypać kaszkę cały czas mieszając, żeby nie porobiły się grudki.
- Odstawić na 1-2 minuty i przelać do miseczek
- Udekorować ulubionymi dodatkami
- Maliny, sok malinowy lub cynamon – mmmniammmm 🙂